otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş İzlenimi Mazda3 1.5 SKY-D AT
Mazda3’te merakla beklenen 1,5 lt’lik dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisini ilk kez kullandık.
Sürüş İzlenimi Mazda3 1.5 SKY-D AT

Motor teknolojisi Mazda'nın üzerinde durduğu önemli bir konu. Japon marka, kendine özgü teknik çözümleriyle motor teknolojisinde söz sahibi bir üretici. 1,5 lt'lik dizel motor da bu tür makine. 14,8:1'lik sıkıştırma oranı bir dizel için bir hayli düşük olan motorda, piston piminin göbeğinde esnek, harmonik bir dengeleyici var.

Bu parça sayesinde piston alt ölü noktaya inerken oluşan titreşim azaltılıyor. Mazda3'te görev yapmayan başlayan yeni dizel motorun otomobille olan uyumunu ve genel karakterini tecrübe etmek için yolumuz Yunanistan'a düştü.

İlk kez küçük sınıf crossover
CX-3'te gördüğümüz motor, revize edilmiş haliyle görev yaptığı Mazda3'te hem manuel hem de otomatik şanzımanla birlikte satın alınabiliyor.

1600-2500 d/d aralığında 270 Nm maksimum tork üretebilen 1,5 lt'lik dizel, yaklaşık 1,3 ton ağırlığındaki kompakt otomobili yumuşak bir performansla hızlandırıyor.

Yumuşaktan kastımız, rahatsız edici güç patlamaları veya ani iniş-çıkışlar olmadan, tutarlı bir çekiş gücünün sunulması. 6 ileri vitesli tork konvertörlü otomatik şanzıman da motorun kendinden emin ve olgun çalışma karakterine uyum gösteriyor.

Orta devirlere kadar neredeyse dizel olduğunu tamamen unutturan bir sessizlik ve denge sunan motor, otomobilin konforlu yapısını destekliyor. Orta sertlikte bir süspansiyon sistemiyle donatılan Mazda3, günlük hayatta karşılaşılan çoğu yol pürüzünün hakkından başarıyla gelirken, yol tutuş anlamında da sürücüsünün yüzünü kara çıkartmıyor.


Üç donanım seviyesiyle satışa sunulan 1,5 lt'lik dizel motorlu Mazda3'te sedan ve hatchback karoser
seçenekleri arasında fiyat farkı yok. Manuel şanzıman sadece orta donanım seviyesi olan Reflex'te sunulurken, otomatik şanzıman baz donanım Motion ile başlıyor. Her iki versiyonun fiyatı da 92.000 TL.

Yazı: Onno Usta/Selanik-Yunanistan

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.