otohaber_logo
Test Merkezi
Uzun dönem - Ford Grand C-Max 1.5 Ecoboost
Ford’un aile otomobili Grand C-Max, MPV sınıfının en çevik sürüş özelliklerini sunan modellerinden biriyken, 1,5 lt’lik benzinli motorunun performansı da karakterine uygun.
Uzun dönem - Ford Grand C-Max 1.5 Ecoboost

Karoser

Ford Grand C-Max'in 4379 mm'lik karoser uzunluğu pek çok kompakt hatchbackle aynı seviyede. Sınıfındaki rakiplerinden yaklaşık 10 cm daha kısa olan Grand C-Max, buna karşın 7 kişilik bir yaşam alanı sunmaktan geri kalmıyor. Üçüncü koltuk sırası daha çok orta boylular için tatminkar. Burada uzun boyluların rahat etmesi için kızaklı ikinci sıra koltukların en önde olması ve sırtlığın da en dik pozisyonda olması şart.

Kompakt Ford'un boyutları bir hayli verimli kullanılan karoserinin en ilgi çekici bölümü sürgülü arka yan kapıları. Dar park alanlarında iniş-biniş kolaylığı sağlayan bu kapılar aynı zamanda bebekli ailelerin "ana kucağı" kullanımını da kolaylaştırıyor. İlk iki koltuk sırasında genişlikle ilgili bir sıkıntı yaşatmayan otomobilin yaşam alanının geneline hakim olan kalite hissi de yeterli seviyede. Bununla birlikte kokpitteki kullanım ergonomisi makyajla birlikte iyileşmiş olsa da hala istenen seviyede değil.

Motor ve sürüş özellikleri

1,5 lt'lik benzinli motorla 6 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman sunan Grand C-Max, 182 HP gücündeki motor sayesinde bir aile otomobili için gayet iyi bir hızlanma potansiyeline sahip. Öncelik elbette performans değil ama gerektiğinde istenen ataklık rahatlıkla sunuluyor. Gaz emirleri kısa bir gecikme sonrası kararlı bir biçimde yerine getirilirken, otomatik şanzıman da motorla genel olarak uyumlu bir işbirliği içinde çalışıyor. Focus platformunun nimetlerini çevik ve dinamik yol tutuş karakteriyle bir arada sunan Grand C-Max, konfor konusunda da hiç yabana atılmayacak bir potansiyele sahip.

Rekabet karnesi

7 kişilik, güçlü benzinli motorlu ve otomatik şanzımanlı kompakt bir MPV arayanlar için piyasada çok seçenek yok. Grand C-Max, 5 kişilik kardeşine göre yaklaşık 7.000 TL'lik bir fark karşılığında satılıyor ve başlangıç fiyatı da 103.950 TL. Dizel motorlu ve manuel şanzımanlı bir Grand C-Max isteyenlerin sadece 500 TL fark ödemesi yeterli. 7 kişilik C-Max'in sadece Titanium isimli en üst donanım paketiyle ithal edilmesi satış fiyatının yükselmesine neden oluyor. Piyasadaki rakiplerine baktığımızda, güvenlik ve konfor donanımları konusunda bir hayli iyi bir konumda olduğu görülen Ford Grand C-Max gibi 7 kişilik bir yaşam alanını benzinli motor ve otomatik şanzımanla sunabilen Opel Zafira karşımıza çıkıyor. 42 HP daha güçsüz olan otomobilin başlangıç fiyatı 99.300 TL.

Sonuç

Amaca yönelik otomobillerden biri olan Ford Grand C-Max, kalabalıkları misafir etme konusunda yetenekli. Eşya gözleri, değişken detaylar ve geniş yaşam alanıyla puan toplayan otomobilin keyifli yol tutuşu ve güçlü motoru da otomobilin artıları arasında yer alıyor. Kokpit ergonomisinin iyileştirilmeye açık olması ve tozlu ya da ıslak zeminlerde ani güç aktarımında yaşanan kesintiler otomobille ilgili akla gelen eksiler arasında yer alıyor. Bununla birlikte 7 kişilik karoserin sadece en üst donanım paketiyle ithal edilmesi otomobilin daha ulaşılabilir ve rekabetçi bir fiyat etiketi taşımasına engel oluyor.

Yazı: Eray Özgür
Fotoğraflar: Ersan Sezer

Yakıt tüketimi baskısı

Crossoverlar yokken MPV'ler, yüksekte oturmak ve kullanışlılık isteyenlerin ilk tercihiydi. Crossover modellere göre iç mekanda çok daha kullanışlı olabilen MPV'ler içinde Grand C-Max, atak sürüş özellikleriyle ve performansıyla bir adım öne çıkıyor. Ancak kontrol altına alınması güç yakıt tüketimi ve zaman zaman gecikmeli çalışan otomatik şanzıman soru işaretleri oluşturuyor.

Halit Bolkan

Değişken ve kullanışlı

Sürgülü arka kapılar, zeminde kaybolan arka koltuklar ve bol sayıda eşya gözü gibi detaylar bu kompakt MPV'nin amacına yönelik özellikleri arasında yer alıyor. Arka koltuğun alçak yapısı baş mesafesinden kazandırıyor ancak uzun boyluların bacaklarını kırarak oturmasına neden oluyor.

Eray Özgür

SÜRÜCÜYÜ DÜŞÜNÜYOR

MPV'lerde yolcularını rahat ettirmek gibi bir öncelik vardır. Grand C-Max bunu yaparken, 1,6 litrelik turbo benzinli motoruyla da sürücüsünü ihmal etmemiş. Araç sollamalarda turbo sayesinde atak bir yapıda olan benzinli motor, hızlanma konusunda başarılı. Sizi teşvik eden bu duruma kendinizi fazla kaptırır, gaz pedalına hesapsızca basarsanız yüksek yakıt tüketimiyle yüzleşmeniz gerekir.

Koray Kodal

Salon Konforu C-Max, çoğu Ford modeli gibi dinamik sürüş özellikleri sunuyor. Ancak beni asıl etkileyen iç mekan genişliği, kullanışlılığı ve tasarımıydı. Bu boyutta bir otomobilin bu kadar ferah bir iç mekan sunmasını takdir etmek gerekiyor. Değişkenlik özellikleri de başarılı.

Önder Bahar

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.