otohaber_logo
Test Merkezi
Karşılaştırma - Hyundai Santa Fe – Tucson
Hyundai, 2015 yılında Tucson’u tanıtarak kompakt SUV sınıfına gerçek bir “kazanan” sunnmuş oldu. Makyajlı Santa Fe, küçük kardeşini yetenek sınavına alıyor
Karşılaştırma - Hyundai Santa Fe – Tucson

Hyundai Tucson yaklaşık bir yıldır piyasada ve bu süre zarfında pek çok övgünün de sahibi oldu:

Yüksek kalite seviyesi, keyifli sürüş özellikleri, verimli boyut kullanımı ve kapsamlı güvenlik donanımı otomobilin akla hitap eden artıları arasında yer alırken, şık tasarım da SUV sınıfının önemli bir satın alma argümanı olarak Tucson'da mevcut. Tucson'dan bir boy büyük olan orta sınıf Santa Fe, küçük kardeşinin popülaritesini yakalayamamış olmakla birlikte kısa bir süre önce yapılan makyajla bunun değişmesi amaçlanmış: Daha modern bir hale getirilen SUV'da tasarımdaki yeniliklerin yanında güvenlik, konfor ve değişkenlik özellikleri de iyileştirilmiş.

Otomobilin revize edilen yüzünde daha belirgin hale getirilen hatlar dikkat çekerken, aydınlatma gruplarındaki yeni grafikler de yenilik algısını destekliyor. Bunun dışında Hyundai'nin iddiasına göre makyaj öncesine göre daha geniş ve kullanışlı bir yaşam alanı sunan otomobilin bagajında opsiyonel olarak sunulan üçüncü koltuk sırası da gizlenebiliyor. Büyük Santa Fe, doğal olarak daha geniş bir yaşam alanı beklentisi doğuruyor. Ve bu beklentinin karşılığını özellikle arka koltuklarda ve bagaj hacminde tam olarak veriyor.

Arka koltuğun üç parçalı olması kullanışlılığı arttırırken, Tucson'un arka koltuğu asimetrik olarak iki parça halinde katlanabiliyor. Ayrıca koltukların bagaj içinden katlanabilmesi de büyük kardeşe has bir özellik. Temassız olarak açılabilen elektrikli bagaj kapağıysa her iki SUV'da da opsiyon listesinde yer alıyor. Yük taşımaktan bahsetmişken: Santa Fe, 100 kg daha fazla römork kapasitesine sahip ve elektronik stabilite programında römork çekmek için özel bir mod var. Kompakt Hyundai ise buna karşılık standart olarak daha dinamik sürüş özellikleri sunabiliyor: Direksiyon sistemi daha bilgilendirici ve belirgin biçimde direkt çalışıyor. Otomobilin frenleri de daha güçlü.

Tucson'un yol tutuşu bir hayli çevik ve çok güvenli. Santa Fe ise çizginin hep güvenli tarafında kalmakla birlikte, hızlı sürüşlerde daha fazla tedirginlik yaratıyor. Bunun başlıca nedeni ağır ve yüksek karoserin virajlarda daha fazla sallanması ve direksiyonun düz konuma dönme isteğinin zayıf olması. Bir düğme yardımıyla devreye alınan spor modu, direksiyonun hissizliğini pek de azaltmıyor. Bu düğme teoride direksiyon dışında şanzımanın ve motorun da daha canlı tepkiler sunmasını sağlıyor ancak gerçek hayattaki değişimler sanıldığı kadar belirgin değil. Santa Fe'nin kendisini en iyi hissettiği yer, yumuşak ayarlı yürüyen aksamının faydasını en iyi gösterebildiği uzun mesafe yolculukları oluyor.

2,2 lt'lik CRDi daha dengeli çalışıyor ve torku daha dolgun

Santa Fe'deki 2,2 lt'lik dizel motor, Tucson'un 2,0 lt'lik güç ünitesine göre daha az titreşim yayarak çalışıyor. Makyajdan sonra gücü 200 HP'ye ve maksimum torku da 400 Nm'ye çıkan 2,2 lt'lik dizel küçük kardeşinin 2,0 lt'lik motoruna göre daha tok hissettiriyor.Tucson sportif sıkılıkta yürüyen aksam ayarlarına rağmen yoldaki enine yamalarda biraz zıplaması dışında uyumlu bir süspansiyon sistemine sahip. Kompakt SUV sınıfının yenileri arasında yer alan otomobil aynı zamanda da olgun bir karaktere sahip. Karoserin geneline özenli bir işçilik hakim ve gürültü yalıtımı başarılı. Kullanılan malzemeler Santa Fe'den bir tık basit ama kesinlikle yeterince yüksek kalitede. 4,50 metrelik SUV'un sunduğu yaşam alanı gerçek bir şaşkınlık nedeni: Santa Fe'den 20 cm kısa olan kompakt SUV, iki çocuklu ailelere rahatlıkla yetecek bir kabin genişliği ve bagaj hacmi sunuyor.

Yazı: Martin Urbanke - Eray Özgür

Kazanan: KÜÇÜK

Sonuç:Hyundai Tucson, bir zamanlar Koreliler için yapılan "ucuz" benzetmesini hakkıyla unutturan bir otomobil: Gelişmiş teknolojiler, çevik sürüş özellikleri ve makul fiyat tarifesi etkileyici. Santa Fe boyut avantajı ve yürüyen aksam ayarlarıyla daha konforlu olan otomobil. Aradaki farksa belirleyici olmaktan uzak.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.