otohaber_logo
Test Merkezi
Karşılaştırma · Land Rover Discovery – Discovery Sport
Land Rover Discovery sınıfının klasikleri arasında sayılıyor: Devasa boyutlar, sağlamlık, köşeli hatlar ve her türlü nakliye görevine uygun. Böylesi bir isim karşısında Discovery Sport’un şansı acaba ne kadar fazla?
Karşılaştırma · Land Rover Discovery – Discovery Sport

İki otomobilin satış fiyatları arasındaki fark 50.000 Euro'yu aşıyorsa aslında tercih yapmak da kolaylaşır. Land Rover Discovery yerine Discovery Sport'u tercih etmek, başka bir deyişle "küçüğü büyüğe" tercih etmek beraberinde taviz vermeyi de gerektirir mi? Yoksa tam tersine, daha sivil boyutlara sahip olan Discovery Sport zaaf yaşatmak bir yana, sürücüsüne avantajlar mı sunuyor?

Nereden baktığımıza bağlı. Örneğin, Discvery Sport'un merdiven tipi şasi ve arazi şanzımanı gibi "ağır" özelliklerinin olmamasının sağladığu hafiflik, asfalt üzerinde çok daha çevik ve keyifli bir sürüşü de beraberinde getiriyor. Asfalt dışına çıktığımızdaysa "ağır abi" Discovery, abartılı denebilecek yükseklikteki tırmanma kabiliyetiyle öne çıkıyor. Ama durun bir dakika. Discovery'nin sahip olduğu arazi potansiyelini kim, kaç kere ve nerede kullanıyor ki? Üstelik Discovery Sport'un sınıfı için ortalamaların çok üstündeki arazi yeteneği de gözden kaçırılmamalı.

İki Land Rover'ın ortak noktaları arasında hem yolcular hem de yükler için iyi birer nakliye aracı olmaları geliyor. Disco Sport'un yer tasarrufu sağlayan çok kollu arka aksı sayesinde, aralarındaki boyut farkına rağmen küçük Land Rover'da da neredeyse aynı bagaj hacmi sunuluyor. Bagaj zemininde gizlenebilen üçüncü koltuk sırası da iki kardeşin bir başka ortak noktası. Arka koltukları tamamı katlandığında Discovery'nin 2,6 metreküp seviyesine yaklaşan bagaj hacmi Discovery Sport'tan 860 litre daha fazla. Büyük Discovery aynı zamanda 3,5 ton ile 1 ton fazla çekme kapasitesi sunuyor.

Daha küçük bir kütleyle hareket halinde olanlar sadece daha atak sürüş özellikleriyle ödüllendirilmiyor, ayrıca daha seyrek aralıklarla yakıt ikmali yapıyorlar: Ingenium Ailesi'nin bir ferdi olan 2,0 lt'lik dizel 100 km'de 8,1 litre yakıtla yetiniyor.

712 kg daha ağır olan Discovery ise çift basamaklı bir değere imza atıyor: 10,3 lt/100 km.

Discovery Sport'u yaz lastikleriyle de sipariş etmek mümkün

Land Rover cephesi için önemli bir yenilik Discovery Sport ile hayata geçirilmiş durumda. Otomobili tıpkı Range Rover Evoque'ta da olduğu gibi dört mevsim lastikler yerine, yaz lastikleri ve daha büyük fren diskleriyle sipariş etmek de mümkün. Bu tercih otomobilin arazi yeteneğinde belirgin bir olumsuzluk ortaya çıkartmazken, fren mesafesini ciddi anlamda kısaltıyor: 100 km/s hızda yaklaşık 35 metrelik fren mesafesi başarılı. Dört mevsim lastiklerle donatılmış olan Discovery aynı hızda durmak için neredeyse 4 metre fazla mesafeye ihtiyaç duyuyor. Otomobillerin sunduğu güvenlik donanımları da Discovery Sport'un daha modern otomobil olduğunu belli ediyor. Örnek vermek gerekirse otonom fren sistemi, kamera destekli trafik işareti tanıma sistemi ve lazer teknolojili Head-up Display gösterge Discovery Sport'un güvenlik kalkanları arasında yer alıyor. Bunun dışında günü yakalayan bilgi-eğlence sistemi (InControl) de, kapsamlı bağlanabilirlik özellikleri, hızlı hesaplama kapasitesi ve berrak grafikleriyle beğeni topluyor. Büyük kardeş Discovery'nin bilgi ekranı 7 inçlik boyutuyla küçük Land Rover'dakinden 1 inç daha küçük ve heybetli kokpitin içinde kayboluyor. Bununla birlikte araçtaki multimedya sisteminin menüleri de demode kalıyor.

Büyük Discovery, sıra sürüş konforuna geldiğinde bazılarının tahmininin aksine Discovery Sport'a bariz bir üstünlük sağlayamıyor. Heybetli orta konsol, kabin içindeki kullanılabilir genişliği kısıtlıyor ve havalı süspansiyon sistemi her ne kadar taşınan yükün ve çekilen römorkun hakkından rahatlıkla gelse de, Discovery Sport'un opsiyonel adaptif amortisörlerinin tepki hızını yakalayamıyor.

Yazı: Martin Urbanke - Eray Özgür

Kazanan: küçük

SONUÇ: Discovery ve Discovery Sport arasında ortak noktalar çok. İkisi de büyük, ikisi de 7 kişilik, ikisi de araziye uygun ve çekme kapasiteleri yüksek. Ancak küçük Discovery hem daha modern hem de daha az paraya daha fazlasını sunan otomobil.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.