otohaber_logo
Test Merkezi
Uzun dönem - Fiat Egea 1.6 Multijet
Fiat'ı kompakt sınıfta yeniden iddialı duruma getirmek üzere geliştirilen Egea, sunulan üç gövde tipi arasındaki en dinamik versiyon olan hatchback ile modern bir otomobil olarak dikkat çekiyor. 120 HP'lik güçlü dizel performans ve tüketim dengesini büyük
Uzun dönem - Fiat Egea 1.6 Multijet

Karoser

Kompakt otomobiller, rekabetin en çetin olduğu sınıfların başında geliyor. Ve bu sınıfta markalar kimi zaman tasarımı agresif bir biçimde kullanıyor. Fiat ise yeni kompakt umudu Egea'da aykırılık yerine uyumlu ve zarif bir tasarımı ön planda tutmuş. Test aracında bulunan krom cam çıtası ve karartılmış arka camlar Egea Hatchback'in üst donanım seviyesi olan Lounge Plus'ta standart. 4368 mm uzunluğundaki karoserde 5 yetişkin için yeterli genişlik sunabiliyor. İşçilik ve malzeme kalitesi konularında sınıfının referansı olmasa da geçer not alan iç mekanda kokpit ergonomisi de yerli yerinde. 7 inçlik tablet ekranlı multimedya sistemi Egea'nın pratik ve değerli hissettiren iç mekan detayları arasında yer alırken bu donanım sadece Hatchback ve Station Wagon'da Lounge Plus donanımında sunuluyor.

Motor ve sürüş özellikleri

Benzinli ve dizel motorlarında otomatik şanzıman sunabilen Egea, 1,6 lt'lik güçlü dizel motoruyla test konuğumuz oldu. 120 HP'lik gücünü 6 ileri vitesli manuel bir şanzımanla ön tekerleklere aktaran motor 320 Nm'lik maksimum torkuyla fark yaratıyor. Maksimum tork devri olan 1750 d/d'nin altında biraz uyuşuk kalan motor, bu sınır aşıldıktan sonraysa otomobili iştahla çekip götürüyor. Hızlanma konusunda da 1,6 lt'lik dizel motorlu kompakt bir hatchback için beklentileri fazlasıyla karşılayan Egea, sürüş özelliklerinde yorucu olmamayı tercih ediyor. Direksiyondaki City modu sayesinde park manevralarında serçe parmağıyla bile döndürülebilen direksiyon, yüksek hızlardaysa yeterli ağırlığa sahip. Süspansiyon sistemi de yol tutuş konfor arasında yeterli dengeyi sunabiliyor.

Rekabet karnesi

Rekabet karnesiEn başta da dediğimiz gibi kompakt sınıfta rekabet çok çetin. Fiat Egea, bu konuda önemli avantajlara sahip. Her şeyden önce iyi bir otomobil ve yerli algısına sahip. Motor çeşitliliği açısında yeterli olabilen otomobilin donanım özellikleri arasındaki adaptif hız sabitleyici de önemli bir güvenlik artısı. Fiyat açısından bakıldığında baz benzinli versiyondaki 53.900 TL'lik tarifeye yaklaşabilen tek model Toyota Auris. Aynı şekilde baz dizel versiyonlara bakıldığında da Fiat Egea HB yine Türkiye'nin en hesaplı kompakt hatchback otomobili oluyor. Söz konusu otomatik şanzıman olduğunda da Fiat Egea'nın eline su dökebilen olmuyor. Hem benzinli hem de dizel otomatik şanzımanda en avantajlı fiyat Egea'da.

Sonuç

Adını batı denizimizden alan Fiat Egea, sunduklarının karşılığında talep edilen fiyat dikkate alındığında kompakt sınıfta iyi bir teklif haline geliyor. Güçlü dizel motoruyla sık sık uzun yolculuklara çıkanlar ve çok yol yapanlar için keyifli bir ekonomist olan otomobilin sürüş özellikleri de son yılların en iyi Fiat omodeliyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Konfor ve yol tutuş dengesini başarıyla gözeten otomobilin makul sınırlar içinde kalan gürültü seviyesi de konforu arttırıyor. Donanım konusunda sınıfının en gelişmiş örnekleri arasında yer almasa da çarpışma riski tespit ve uyarı sistemi, adaptif hız sabitleyici, geri görüş kamerası, deri döşeme ve ısıtmalı ön koltuklar, Android Auto ve Apple CarPlay gibi özellikler kompakt sınıfta bazı rakiplerde hala yok. Şerit takip ve değiştirme yardımcısı ve xenon farlarsa otomobilin donanımındaki en önemli eksiklikler olarak göze çarpıyor.

SEDANDAN KONFORLU

Egea ilk olarak sedan versiyonuyla yollara çıkmıştı. Hatchback versiyonun iç mekandaki farklılığı ilk bakışta fark edilse de asıl ilgimi süspansiyondaki iyileştirme çekiyor. Zemindeki bozukluklara göre farklı tepki verebilen amortisörler ve farklı süspansiyon ayarlarına sahip Egea Hatchback, hem yol tutuş hem de konforda daha olgun.

Halit Bollkan

ADİL BİR TEKLİF

Fiat Egea sınıfının en iyi otomobili olmayabilir. Ama samimi bir otomobil. Her şeyin dijitalleştiği bir dönemde size otomobil kullandığınızı hissettiriyor. Elbette size yardımcı olmaktan geri kalmadan. Güçlü dizel motor otomobil tam yüklü durumdayken de üzerine düşeni başarıyla yerine getiriyor. Manuel şanzımanın vites geçişleri daha net olabilirmiş.

Eray Özgür

VERİMLİ BOYUTLAR

Fiat Egea HB sınıfının en cüsseli otomobili değil. Ancak boyutlarını en verimli kullananlardan biri. Sürücü koltuğunda uzun boylu bir sürücü olduğunda da arka koltuklarında yeterli yaşam alanı sunabilen otomobilin kabinindeki kalite seviyesi de yerli yerinde.

Koray Kodal

MODERN ÇÖZÜM

Otomobillerde geçirdiğimiz vakit arttıkça otomobillerin iç mekanları da gerçek birer yaşam alanı haline dönüyor. Fiat Egea, modern bilgi-eğlence sistemi sayesinde akıllı telefonların entegrasyonunu kolaylaştırıyor. Otomobilin karoserindeki sade ve akıcı tasarımın iç mekanda da sunulması olumlu.

Önder Bahar

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.