otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş izlenimi - Citroen C3 1.6 BlueHDi
Şehirde otomobille hareket etme özgürlüğü daraldıkça, Citroen gibi yenilikçi markaların bu yolculukları daha eğlenceli bir hale getirmek için sundukları çözümler de heyecan uyandırıyor. Yeni C3 de birçok şaşırtıcı yenilikle karşımıza çıktı.
Sürüş izlenimi - Citroen C3 1.6 BlueHDi

Citroen C3 sadece küçük sınıfta yenilenen bir model değil, sınıfına yenilik kazandıran bir otomobil olarak karşımıza çıktı. Karoseri üzerindeki plastik kaplama ve küçük havayastıklarıyla ilginç bir gjörünüm sunan otomobil, dahili kamera sistemiyle kendi kayıtlarınızı yapmanıza izin veriyor.

Fransız markanın küçük sınıf hatchback temsilcisi C3, yeni nesliyle Türkiye'ye adımını attı. Rakiplerine göre farklı tasarımını, ilk kez C4 Cactus modelinde gördüğümüz yeni marka yüzüyle sağlıyor.

Markanın yeni panjuru, ince yapılı LED farlarla birleşirken, hemen altında farlar ve onun altında konumlandırılan sis lambaları otomobilin olduğundan daha büyük gözükmesini sağlıyor. Profilden bakıldığında ise karoserdeki plastik kaplamalar otomobilde crossover hissi uyandırıyor. Yan tarafta ilk kez C4 Cactus'te gördüğümüz Airbump adı verilen yumuşak plastik gövde parçası da kullanılıyor. Bu teknoloji otomobilin boyasının zarar görmesini önlemeye yarıyor.

İkinci donanım seviyesi olan Feel'da opsiyon olarak sunulan, Shine donanımında ise standart olan Airbump, sınıfı için oldukça yenilikçi bir teknoloji. Arka tarafta ise 3D efekti verilmiş stop lambaları dikkat çekerken, genel tasarım bir dönem modelin performanslı versiyonu olarak satılan DS3'ü anımsatıyor.

Otomobilin iç mekanına geçtiğimizde de dışarıdaki renkli ve eğlenceli tasarımın devam ettiğini görüyoruz. Neredeyse her bölgede kullanılan sert plastik malzemeler kalite algısını düşürse de tasarım olarak şık hissettiriyor. Feel donanımıyla gelen 7 inçlik dokunmatik multimedya siteminin ara yüzüne alışmak kolay. Bir diğer yenilik de otomobilin içerisinde sabit bir kamera sunuluyor olması. Bu kamera dikiz aynasının önünde bulunuyor. Yola doğru bakan kamera ile kaza durumlarında delil niteliğinde görüntü kaydı elde edilebilirken, işin eğlenceli kısmını da yaratmak size kalmış. Biz Sinop-Samsun arasındaki yolculuğumuzda bu kamerayı kullanıp güzel gezi görüntüleri kaydettik. ConnectedCam isimli kamera sistemi, yaptığınız yolculuklarda fotoğraf ve video kaydı yapmanıza izin veriyor. Bu donanımı alabilmek için Shine donanım paketini seçmeniz gerekiyor.

Otomobilin gösterge ekranı da iyi okunabiliyor. Direksiyon simidi ele iyi oturuyor ve yönlendirmelere yeterli seviyede cevap veriyor. Citroen C3, şu an için bir benzinli, iki dizel motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. 1.2 litrelik PureTech 3 silindirli motor 82 HP'lik güce sahipken 1.6 litrelik dizel BlueHDi motor 75 HP ve 100 HP'lik iki versiyona sahip. Tüm motor seçenekleri 5 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabiliyor. Tam otomatik EAT6 şanzıman seçeneği için ise 2017'nin ilk çeyreğini beklemek gerekecek. Sürüş organizayonunda 1.6 BlueHDi'nin direksiyonuna geçtik. 1,6 lt 100 HP'lik BlueHDi dizel motor, performanstan çok yakıt ekonomisini gözetiyor. Yine de bu motorun C3'ün hafif gövdesiyle kolayca baş edebildiğini söyleyebiliriz. Kullandığımız araçta bulunan 5 ileri manuel şanzımanın vites yolları biraz uzun olsa da alışmak zaman almıyor. 5 ileri vitesli bu şanzımanda yüksek hızlarda daha düşük devire ulaşmak adına 6'ncı oranın eksikliğini hissediyorsunuz. Süspansiyon konforu pürüzsüz asfaltta sorun yaşatmıyor. Zemin bozulduğunda ise özellikle arkadan sert darbeler kabin içerisine yansıyabiliyor. Sonuç olarak sınıfına yenilikler kazandıran C3'ün iyi bir şehir otomobili olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliriz.

Yazı: Burak Kaya / Sinop

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.