otohaber_logo
Test Merkezi
Teknoloji · Mazda HCCI motor
Mazda'nın geliştirdiği HCCI motor teknolojisinde dizel motora yakın sıkıştırma oranı var. Yüksek sıkıştırma oranı sayesinde bujiye ihtiyaç olmadan çalışan HCCI motor, düşük yakıt tüketimiyle de dizel motorlara da rakip olacak.
Teknoloji · Mazda HCCI motor

Küçük hacimden büyük güç üreten downsizing motor teknolojisi, gelişmesini sürdüredursun tercihini atmosferik motorlardan yana yapan Mazda, geliştirdiği HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition) isimli homojen karışımlı sıkıştırma ateşlemeli motor teknolojisini seri üretime geçirdiği takdirde benzinli motorlarda yeni bir sayfa açılacak.

Yüksek sıkıştırma oranıyla daha fazla verim ve bujinin olmaması Mazda HCCI'ın en temel özellikleri arasında yer alıyor. HCCI, dizel motor mantığıyla çalışıyor. Emme zamanında silindirlere giren hava, piston tarafından sıkıştırılarak üzerine benzin püskürtülüyor ve hava-yakıt karışımı patlıyor. Modern dizel motorlardan daha fazla olan 18:1 sıkıştırma oranı son derece kritik ve yüksek teknoloji gerektiren bir uygulama. Bu teknolojiyle, azotoksit, kurum ve karbondioksit miktarında da azalma sağlanıyor. Standart Mazda motoruna göre yüzde 30 daha fazla verim sağlayan HCCI motor konsepti, Mazda3'te ortalama 5,0 lt/100 km yakıt tüketecek.

Yüksek sıkıştırma oranlı benzinli motor üzerinde daha önce de çeşitli denemeler oldu. Örneğin, 2007 yılında Daimler Grubu'nun geliştirdiği DiesOtto motor teknolojisi ve GM'in 2009'ta tanıttığı HCCI motor konseptleri seri üretime geçememişti. Hatta Honda'nın tanıttığı yüksek sıkıştırmalı ve buji ateşlemeli benzinli motor da konsept olarak kaldı.

Mazda, Wankel motoru geliştirmeye devam eden, Skyactiv teknolojilerini geliştiren, 14:1 sıkıştırma oranlı benzinli ve dizel motorları üreten, yani teknolojiyi cesurca üretime taşıyan bir marka ve HCCI motoru 2018'in sonlarında Mazda3'te kullanmayı planlıyor.

Yazı: Baturhan Boyacılar

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.