otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş izlenimi - Honda Civic Sedan i-DTEC
Dizel motor üretme konusunda temkinli davranan Honda, gelen taleplere kayıtsız kalmayarak Civic ailesi için de dizel motor geliştirdi. Biz de Civic Sedan Dizel ile İzmir yollarında buluştuk.
Sürüş izlenimi - Honda Civic Sedan i-DTEC

Honda'nın Civic için geliştirdiği dizel motor, mevcut 1,6 litre dizelin geliştirilmiş yeni bir versiyonu. Çelik pistonlar kullanılan motorda ısı kaybı azaltılıp termal verimlilikte gelişme sağlanmış. Düşük sürtünmeli triger kayışı kullanılmış. Yenilenen turbo kanatçığında yeni tasarım ve düşük sürtünmeli rulman ile verimlilik arttırılmış. Sarsıntı ve gürültü azaltılmış. Mevcut 1,6 litrelik dizel motora göre Civic için geliştirilen dizelin 3 dB daha sessiz olduğu belirtiliyor. 4000 d/d'de 120 HP güç, 2000 d/d'de 300 Nm maksimum tork değerleri yeni motorda da korunmuş.

Civic Sedan'da dizel motor bagaj kapağındaki i-DTEC logosuyla ayırt edilebiliyor.

İlk etapta 6 ileri manuel şanzımanla bantlardan inen Civic i-DTEC, sedan ve hatchback karoserlerle satılıyor. ZF imzalı otomatik şanzıman seçeneği için ise Temmuz ayının beklenmesi gerekiyor. Sedan karoserde dizel motor üretimi sadece Türkiye'de yapılıyor. Talep eden ülkelere de Türkiye'den ihraç ediliyor.

İç mekanda malzeme ve işçilik kalitesi başarılı düzeyde. 6 ileri manuel şanzımanın konforu koruması adına mekanizma sesi azaltılmış.

Önce Roma'da kısa süre sonra da Türkiye'de İzmir yollarında kullandığımız Civic Sedan i-DTEC ilk etapta kabin içerisine dizel gürültüsü ve titreşimi yansıtmamasıyla dikkatimizi çekti. Otomobil ilk kalkış anında ve alt devirlerde çok atak değil. Şehir içindeki kullanımda yeterli bir başlangıç hızlanması sağlayan i-DTEC, motor devir yükseldiğinde, araç sollamalarında duyulacak ani hızlanma isteklerini karşılayabiliyor. Yüksek hızlara çıkma konusunda da istekli olan motor otomobilin süspansiyon ve direksiyon ayarlarıyla gelen dinamizmi tamamlayabiliyor.

1.6 i-DTEC'te sürtünme nedenli kayıpları azaltmak için tirger kayığı kullanılmış.

Mart ayında fiyat listesine dahil olan manuel şanzımanlı Civic Sedan Dizel, Elegance donanımı için 121.000 TL, Executive donanımı için 130.000 TL'ye satılıyor. Temmuz ayında hatchback karoserde de dizel motor satılmaya başlanacakken sadece otomatik şanzımanla alınabilecek.

Yazı: Koray Kodal-Çeşme/İzmir

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.