otohaber_logo
Test Merkezi
Test - BMW i3s
Boyundan beklenmeyecek ferahlıkta bir iç mekan, şaşırtıcı hızlanma, makul menzil ve sıra dışı bir sürüş dinamiğine sahip i3 makyajla birlikte daha da akla yatkın hale geldi.
Test - BMW i3s

BMW'nin kompakt elektrikli otomobili i3, makyaj sonrasında yeni tamponlar, ön panjur, tam LED farlar ve sinyaller, döşemeler, karoser renkleri ve yeni bir multimedya ekranıyla karşımıza çıktı. Bu yeniliklerden daha fazla heyecan uyandıran ise ilk kez sunulan i3s versiyonu oldu.

Test aracımız i3 modelinin sportif versiyonu i3s, makyajla gelen Imperial Mavi rengine sahip. i3'e göre daha farklı tamponları olan i3s'in ön tampon köşelerinde ve marşpiyelerinde mavi renkli kaplamalar göze çarpıyor. Makyajla birlikte i3'ün profilinde görülen mat krom çıta i3s versiyonunda parlak siyah renge sahip. Makyaj sonrasında arka iz mesafesi 40 mm arttırılmış. Yeni 20 inçlik jantlara sahip i3s'in lastikleri 20 mm daha geniş.

Önde 175/55 R20 arkada ise 195/50 R20 ölçülerinde sıra dışı lastikler kullanılıyor. Bridgestone imzalı bu lastiklerin tavsiye edilen adet fiyatları sırasıyla 1.317 TL ve 1.875 TL. Otomobilin karoseri daha iyi bir yol tutuş için 10 mm azaltılmış spor süspansiyonlara sahip. i3s'in spor sürüş modu ve adaptif spor direksiyon sistemi gibi sportifliği arttıran detayları bulunuyor. DTC (dinamik çekiş kontrol) ve ASC (aktif denge kontrol) sistemleri hem i3 hem de i3s'te yeni versiyonlara sahip.

Tüm bunların ışığında BMW i3s'in direksiyonunun başına geçtiğimizde sportif bir otomobille karşılaşacağımızı biliyorduk. Bataryaların zeminde olmasının verdiği düşük ağırlık merkezi avantajı yere yakın spor süspansiyonlarla birleşince spor otomobil hissi veren bir yol tutuş sağlamış. Viraj alma hızınızı görünce şaşırmamanız elde değil.

Kompakt bir spor otomobil gibi hissettiren i3s'in net direksiyonu sürüş keyfini arttırıyor. Ağırlık transferleri ve keskin dönüşlerde bile rayda ilerleyen tren gibi dengeli. Arkaya konumlandırılan elektrikli motor i3'ten 10 kW daha fazlası olan 135 kW güce sahip. Maksimum torku da 20 Nm daha fazla. Bu sayede i3'te 150 km/s'de limitli olan maksimum hız i3s'te 10 km/s artmış.

BMW i3s'in 184 HP gücündeki motoru ilk kalkış anında tüm varlığıyla sürücünün emrine amade. Özellikle Sport modu seçildiğinde gaz pedalı, sürücünün taleplerine çok keskin tepkiler veriyor. Otomobilin hızlanma hissi rahatsız etmeyecek akıcılıkta gerçekleşiyor. Fabrika verilerine göre 6,9 saniye olan 0-100 km/s hızlanma verisine çok yakın olan 7,0 saniyelik test verisi elde edebildik.

BMW'nin "Tek pedal hissi" felsefesi i3s'te kendini açıkça gösteriyor. Gaz pedalına basmadığınız zaman otomobil fren enerjisi sağlamak adına frenlemeye geçiyor. Yani trafik durumu iyi bir şekilde ön görülür ise fren pedalını neredeyse hiç kullanmadan yol alınabiliyor.

Elektrikli bir otomobilin hızlanma performansından ziyade bataryaları ve menzili daha fazla önem arz ediyor. Makyaj sonrasında i3 ve i3s'te 94 Ah/33 kWh'lik yüksek voltajlı bataryalar kullanılıyor. BMW tarafından teorik menzil i3s için 280 km olarak açıklanırken, günlük kullanımda 200 km'ye kadar menzil sunulabildiği belirtiliyor. Bizim şehir içi ve otoyol kullanımını içeren test rotasında elde ettiğimiz menzil ise 200 km civarı oldu.

Şarj süresi olarak da bataryaların yüzde 80'inin 11 saatte normal prizden dolabileceği belirtiliyor. BMW i Wallbox sistemiyle ise bu süre 2 saat 45 dakikaya iniyor. Sonuç olarak BMW i3s'in çok iyi bir şehir otomobili olduğunu söyleyebiliriz. Boyutlarının şehirde rahat hareket etme, park ve manevralarda avantaj sağlamasının yanı sıra, kompakt sınıf standartlarında yaşam alanı sunması önemli bir avantaj. Sportif olduğunu sürüş kalitesiyle hissettiren i3s'in yol tutuş ve güvenlik hissi de üst seviyede.

Yeni bataryalarla 200 km'lik menzil iddiası da cazibesini arttırıyor. Özellikle İstanbul'un merkez noktalarında şarj istasyonlarının olması kullanımı kolaylaştırsa da ülke genelinde henüz çok yeterli olmaması elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasını dizginliyor. BMW i3s'in ülkemizde geniş bir kitleye ulaşmasının önündeki en büyük engelin şarj istasyonu sayısı kadar yüksek satış fiyatı da olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.