otohaber_logo
Haberler
Aracıyla uzun yola çıkacaklara uyarılarımız var
Uzun yola çıkacak sürücülerin yolculuk öncesi araçlarında dikkat etmesi gereken konularla sürüş esnasında ihmal edilmemesi gereken noktaları sizlere bir kere daha hatırlatmak istiyoruz.
Aracıyla uzun yola çıkacaklara uyarılarımız var

Önümüzde uzun bir bayram tatili var ve bu süre içerisinde araçlarıyla yola çıkacak sürücü ve yolcular için bazı uyarılarımız var.




ARAÇ BAKIMI YAPILMALI

İlk olarak araç bakımında motor yağı, fren hidroliği, soğutma sıvısı ve silecek suyu mutlaka kontrol edilip gerekiyorsa değiştirilmeli veya tamamlanmalıdır. Ayrıca hidrolik direksiyon ve debriyaj hidroliği ile şanzıman yağının da bir uzman tarafından kontrol edilmesinde yarar var. Bunlara ek olarak benzinli motorlarda bujiler incelenmeli, hava, yağ, yakıt ve polen filtreleri de yenilenmeli. Fren balatalarıyla diskleri de ihmal edilmemesi gereken parçalar arasında yer alıyor. Far ile sinyal ve stop lambaları kontrol edilmeli ve bu sistemlerinin yedek ampullerini de yanınızda bulundurmanızda yarar var. Akünün şarj yoğunluğu da mutlaka kontrol edilmeli. Silecek ve silecek lastikleri gözden geçirilmeli.

LASTİKLER KONTROL EDİLMELİ

Araç bakımında en önemli konulardan biri olan lastiklerin diş derinliği ölçülmeli. Ancak lastiğin diş derinliği tam ama düzensiz aşınma veya kırılmalar varsa yine risk oluşturacaktır. Lastikler gerekiyorsa mutlaka takım olarak yenilenmelidir.

ZİNDE VE UYUMUŞ OLARAK YOLA ÇIKILMALI

Yolculuk öncesi sürücünün iyi dinlenmiş olması gerekiyor. Yolcuların da dinlenmiş olması, sürücünün psikolojisi açısından önemli.



BAGAJ DENGELİ YERLEŞTİRİLMELİ

Araçta eşyaları yüklerken ihtiyacınız olacak parçaları en üstte koymak işinizi kolaylaştıracak. Bagaj yerleştirirken ağırlık dengesinin eşit olarak dağılmasını sağlamak gerekiyor. Büyük boy valizler arkadaki iki tekerleğin ortasına gelecek şekilde yerleştirildiğinde aracın ağırlık merkezi dengelenecektir. Orta boy valizleri ve diğer eşyaları, büyük boy valizin yan tarafına yerleştirebilirsiniz. Küçük paketler ise bagajda düzenli olarak dağılmalıdır. Sürüş sırasında özellikle virajlarda eşyaların savrulma riski olacağı için sabitlemek yani hareketlerini sınırlandırmak gerekiyor. Ayrıca eşyalar yerleştirilirken ilk yardım çantasına ve yangın söndürücüye de kolay ulaşabilmek gerekiyor.




LASTİK HAVA BASINÇLARI KONTROL EDİLMELİ

Yola çıkmadan önce aracın lastik hava basıncı kontrol edilmeli. Lastik hava basıncı ayarlanırken araçtaki yük ve hava sıcaklığı da dikkate alınmalıdır. Aracınızın el kitabındaki değere göre bu ayarlamayı yapabilirsiniz. Lastik hava basıncı, ihmal edilmemesi gereken noktaların başında geliyor.

ROTA ÖNCEDEN BELİRLENMELİ

Yolculuk esnasında rota belirlerken navigasyon en büyük yardımcımız ama yine de önceden bir plan yapmak, alternatif güzergah belirlemek ve mola yerlerini tespit etmek bizim için büyük bir avantaj sağlayabilir.

MOLALAR İHMAL EDİLMEMELİ

Sürüş sırasında verilecek mola sayesinde sürücünün dikkat dağınıklığı ve yorgunluğu azalacak. Mola esnasında çok yağlı yemek yerine hafif öğünler tercih edilmeli ve bol su içilmelidir. Dinlenme esnasında bir miktar da yürüyüş yapmakta yarar var. Trafik kazalarının büyük bir kısmı, varılacak hedefe yakın yerlerde oluyor. Hedefe çok az bir mesafe kalsa da kendinizi iyi hissetmediğinizde mutlaka mola verin.

TRAFİK KURALLARINA UYULMALI

Aracı dönüşümlü kullanma imkanı varsa sürücüler yer değiştirmelidir. Sürüş esnasında hız limitleri ve diğer trafik kurallarına uyulmalıdır. Özellikle köy yollarında yola aniden çıkacak bir hayvan hesaba katılmalı tedbirli bir sürüş gerçekleşmelidir. Ayrıca öndeki aracın da (özellikle ticari araç ve traktör) lastiklerinin taş fırlatma riski düşünülerek mutlaka gerekli intikal mesafesi ayarlanmalıdır.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.