otohaber_logo
MULTIMEDYA
İşte Lotus Evija
İşte Lotus Evija
1 / 5

İşte Lotus Evija

İşte Lotus Evija

Lotus, bantlardan sadece 130 adet ineceğini belirttiği 2000 HP gücündeki yüzde 100 elektrikli hiper spor modeli Evija'yı 2020'den itibaren üretmeyi planlıyor.

Colin Capman tarafından 1948'de kurulan İngiliz Lotus markası, Formula 1'de elde ettiği başarıları, geliştirdiği şasi yenilikleri ve teknolojileriyle otomobil tarihinin önemli markalarından biriydi. Özellikle 1976'dan 2004 yılına kadar üretilen Esprit modeli, sadece markanın değil otomobil tarihinin efsanelerinden biriydi. 1996'da Malezyalı Proton markasının çatısı altına giren Lotus, uzun yıllar mütevazı spor otomobiller üreterek sessizliğe bürünmüştü.

2 / 5

İşte Lotus Evija

İşte Lotus Evija

Lotus, 2017'de Çinli Geely Grubu tarafından satın alındı. Çinli otomotiv devinin Lotus ile ilgili hedefleri büyük ve bu yoldaki ilk adım Evija. Lotus Evija, yüzde 100 yani tamamen elektrikli bir model. Evija'da her biri 500 HP gücünde 4 adet elektrikli motor var. Araç toplam 2000 HP güce ve 1700 Nm torka sahip.

3 / 5

İşte Lotus Evija

İşte Lotus Evija

Maksimum hızının 320 km/s olduğu belirtilen Evija'nın 0-100 km/s hızlanması 3 saniyenin altında ve 0-300 km/s' ise yaklaşık 9 saniyede sürüyor. Tabanda bulunan bataryalarıyla 400 km menzile sahip olduğu belirtilen araç, 350 kW'lık şarj istasyonunda 12 dakikada bataryalarının yüzde 80'ini, 18 dakikada tamamını şarj edebiliyor.

4 / 5

İşte Lotus Evija

İşte Lotus Evija

Ancak Porsche ve BMW gibi pek çok markanın üzerinde çalıştığı 800 kW'lık şarj istasyonları hayata geçerse Evija, 9 dakikada bataryalarının tamamını şarj edebilecek. Karbon fiber karosere sahip olan Evija, Le Mans yarış araçlarından esinlenerek tasarlandı. Evija'da hava akışı, aracın downforce yani gövdenin yola tutunma kuvvetini arttırmak için çamurluğa yakın bölgelerindeki hava kanallarının içinden geçiyor. Özellikle arka bölümdeki hava kanalı, oldukça sıra dışı bir görünüme ve yeteneklere sahipken aracın tasarımını da zenginleştiriyor.

5 / 5

İşte Lotus Evija

İşte Lotus Evija

Yan aynaların yerine kameralara sahip olan bu araçta lazer aydınlatma da yer alıyor. Karbon fiber ve alkantara döşemeler bulunan Evija'da çift bölgeli klima, akıllı telefonlarla uyumlu multimedya ekranı gibi kullanım konforunu arttıran özellikler de var. Vergiler hariç 1,7 milyon İngiliz Sterlinlik fiyat etiketi taşıyan otomobil için potansiyel müşterilerin 250.000 İngiliz Sterlini karşılığında depozito yatırması gerekiyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.