
111 Yıllık Kıvılcım

Benzinli motorlarda ateşleme sisteminin önemli parçalarından biri olarak görev yapan buji, Bosch markası tarafından patentinin alınmasının 111'inci yılını kutluyor.
111 Yıllık Kıvılcım

İçten yanmalı benzinli motorun icadından sonra, başta otomobil olmak üzere, motorlu taşıtlar giderek yaygınlaşıyordu. Bu taşıtların motorları sürekli değişip gelişirken ateşleme görevi gören buji ise her zaman teknolojiye ayak uydurmak zorundaydı.
111 Yıllık Kıvılcım

Edmond Berger, 1839 yılında buji işlevi gören bir parça geliştirmişti. Étienne Lenoir isimli mühendis, içten yanmalı motorlar üzerinde çalışma yaparken geliştirdiği bujileri özellikle tank motorlarında kullandı.
111 Yıllık Kıvılcım

Otomobilin dışında çok çeşitli araçlarda kullanılan ateşleme parçalarının iç yapıları sürekli kırıldığı için, sürücüler yanlarında yedeklerini taşımak zorundaydılar. Zaten ilk benzinli motorlarda oluşan yetersiz yağlanma da, bu parçaların sürekli temizlenmesini gerektiriyordu. Bu nedenle Robert Bosch, 1901 yılında, mühendisi Gottlob Honold’dan, akımın iletilmesinde görev yapacak, fazla bakıma ihtiyacı olmayan bir ateşleme parçası geliştirmesini istedi.
111 Yıllık Kıvılcım

Gottlob Honold, 1901’de, içerisinde elektrota benzeyen ve akım kontrolünü ileten parçaların prototiplerini Robert Bosch’a sundu. Robert Bosch yani Bosch’un kurucusu, bu parçanın beklentilerini karşılayacağını belirterek, 7 Ocak 1902’de bujinin patentini alarak üretimine başladı.
111 Yıllık Kıvılcım

Kesitinde de görüldüğü gibi karmaşık sayılabilecek bir yapıya sahip olan buji, son yıllarda elektronik cihazlarla daha kolay üretiliyor.
111 Yıllık Kıvılcım

Almanya'nın sanayileşmesinde üretim ve üretimde de kadınların emekleri çoktu. Özellikle de savaş yılları ve sonrasında...
111 Yıllık Kıvılcım

LPG ve CNG’li motorlar için de özel bujiler sunan Bosch, otomobillerden deniz taşıtlarına, motosikletlerden, jeneratörlere ve küçük tarım aletlerine kadar çok sayıda benzinli motor çeşidi için bujiler sunuyor.
111 Yıllık Kıvılcım

Bosch tarafından üretilen ilk bujinin 80'inci yılı, 1983'te kutlanırken hazırlanan reklamda o dönemin otomobilleri vardı.
111 Yıllık Kıvılcım

Bosch, bujinin patentini alalı 111 yıl geçerken aradan geçen sürede çok farklı üreticiler de bu ürünü sunmaya başladılar.
111 Yıllık Kıvılcım

Günümüzde Almanya’ya ek olarak Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’da bulunan Bosch tesislerinde yaklaşık 11 milyar buji üretirken, 111 yılda 20.000’in üzerinde farklı buji tipi geliştirildi. Mevcut Bosch yelpazesi, yaklaşık 1.250 tip ve 26 değişik elektrot tasarımından oluşuyor. Gelecekte de düşük yakıt tüketimi, performans ve güvenlik konuları hedef alınarak geliştirilen çevreci motorlar için çanak terminal veya pin-to-pin teknolojisi gibi yeniliklerle bu parçanın gelişimi sürecek.
111 Yıllık Kıvılcım

Benzinli motorun çalışması sırasında, ateşleme zamanında, silindirlere giren hava-yakıt karışımı, buji tarafından ateşlenerek oluşan patlama ile motor çevrimi sağlanır. Bu çevrimin önemli bir parçası olan buji, üzerine gelen 18000-22000 Volt’luk gerilimi kıvılcıma dönüştürürken motorun verimi, gücü, yakıt tüketimi, emisyon değerleri ve titreşimi oldukça önemlidir.
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.