otohaber_logo
Haberler
Hükümet indirimden memnun
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mecliste soru önergesine verdiği yanıtta, 16 Mart-15 Haziran 2009 döneminde yapılan otomobilde ÖTV indiriminden memnun olduklarını açıkladı
Hükümet indirimden memnun

Hükümetin ekonomik krize karşı piyasayı canlandırmak için uyguladığı ÖTV indirimi otomobil satışlarını arttırdı. ÖTV indiriminin uygulandığı 16 Mart ila 15 Haziran tarihleri arasında 151.567 adet otomobil satışı yapıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV indiriminin uygulandığı tarihler ile geçen yılın aynı döneminde satılan araç sayısı karşılaştırıldığında bu yıl Mart-Haziran ayları arasında yüzde 50 daha fazla otomobil satışı yapıldığını söyledi. Şimşek, ÖTV indirimi öncesindeki araç satışındaki azalmanın KDV ve ÖTV gelirlerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek "Dolayısıyla özel tüketim vergisi oranlarının indirimi, araç satışlarını ve toplam katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi gelirlerini artırdığından bütçeye çok önemli bir maliyet yükü yaratmamaktadır" dedi.

16 Mart 2009- 15 Haziran 2009 tarihleri arasında Türkiye'de ÖTV indirimli 151.567 adet binek otomobil satıldığını belirten Bakan Şimşek, "Özel Tüketim Vergisi oranlarında yapılan indirimler nedeniyle bu dönemde satılan araç sayısı ile geçmiş yılın aynı döneminde satılan araç sayısı baz alındığında yüzde 50'nin üzerinde bir artış meydana getiren bu uygulamanın istihdam artışına katkısı olumlu sonuçları beraberinde getirecektir" dedi.

Taşıt araçlarının satış fiyatlarının serbest piyasanın rekabet koşulları uyarınca satıcı ve alıcılar tarafından belirlendiğini ve indirimli özel tüketim vergisi oranının araçların satış fiyatlarına yansıtılarak bir hesaplama yapıldığını vurgulayan Bakan Şimşek şunları söyledi: "Tüm dünyada ortaya çıkan ekonomik kriz ülkemizi de etkilediğinden taşıt araçları satışlarında azalma olmuştur. Bu çerçevede indirim öncesi toplam satışlarda meydana gelen azalma, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi gelirlerini de olumsuz yönde etkilemiştir. Dolayısıyla özel tüketim vergisi oranlarının indirimi, araç satışlarını ve toplam katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi gelirlerini artırdığından bütçeye çok önemli bir maliyet yükü yaratmamaktadır."

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.