
Maserati Khamsin

İtalyanların motorsporlarındaki başarıları, otomobil tarihine paralel olarak sürüp giderken, performanslı cadde otomobilleriyle de yollarda fırtına gibi esen bu modellerin tasarımları da markaların ünlerini arttırıyordu. Maserati, Ghibli’nin yerini alacak bir coupe model için geliştirme çalışmalarına başlarken, tasarımını da Giugiaro yapıyordu. Ortaya çıkan 1.2 metre yüksekliğinde, 2 kapılı ve 2 kişilik bu konsept, aerodinamik bir karosere sahipti.
Maserati Khamsin

Bu yeni modelinin karoseri de Ghia tarafından üretilecekti. Fakat tam planlar uygulamaya girdi derken Maserati, Citroen’den ayrılarak De Tomaso tarafından satın alındı. Bu el değişikliği, yeni modelin tasarım ve üretim planlarını etkiledi ve aracın yeniden tasarlanmasında Bertone, yani tasarımcı Marcello Gandini görev yapmaya başladı. Geliştirilen modelin adı Khamsin idi. Maserati Khamsin önce Torino Otomobil Fuarı’nda konsept olarak, sonra da üretim versiyonuyla Paris’te tanıtıldı.
Maserati Khamsin

Önden motorlu olan bu coupe, alçak ve geniş boyutları ve kapaklı farlarıyla zamana uyarken 2+2 kişilik oturma düzeniyle de süperspor İtalyan otomobillerinin tüm genlerini taşıyordu. Arka panelde stopların ortasında bulunan cam, bagajın içini gösterirken, bu parça özellikle park ederken iyi bir görüş sağlıyordu. 1974’te üretilmeye başlanan Khamsin’de, 280 HP gücündeki 4.9 lt’lik V8 motor görev yapıyordu. Üstten çift eksantrikli olan bu motorla birlikte 5 ileri manuel şanzıman bulunurken Khamsin, maksimum 258 km/s’ye ulaşıyordu.
Maserati Khamsin

Bu aracın ön tekerleklerinde bağımsız çift salıncaklı süspansiyonlar yer alırken, arkalardaysa salıncağın ön ve arkasında iki adet helezon yaylı amortisör vardı. Khamsin’in arka süspansiyon bölümünde aks taşıyıcı yani büyük bir kafes şeklinde, tıpkı küçük bir şasi gibi travers bulunuyordu. Citroen’den imzalı birkaç sistem bu araçta görev yapsa da, hidro pnömatik süspansiyonun bulunmaması, hem maliyet hem de karoser için yer anlamında tasarruf sağladı. 4 tekerleğinde diskli fren sistemine sahip olan bu Khamsin’de, hidrolik direksiyon ve klima standarttı.
Maserati Khamsin

Konforlu iç mekanıyla öne çıkan Khamsin’in elde üretilen koltuk döşemeleri ve çok sayıda gösterge, araca daha konforlu ve karizmatik hisler katarken, yüksekliği ayarlanabilen direksiyon simidi de unutulmamıştı. Khamsin’in motor gücü ikinci aşamada 320 HP’ye yükseltilirken, Amerika pazarındakiler 345 HP güce sahipti. 1982’de üretimine son verilen Khamsin, toplamda 430 adet üretildi.
Maserati Khamsin

Bu rakam, üretimin başladığı dönemdeki petrol krizi düşünüldüğünde başarılı bile sayılabilecekken, markanın hedefleri de tutmuştu. 1982’de Khamsin ve Merak modellerinin üretimlerinin bitmesiyle Maserati, aslında süperspor coupe ve roadster üretiminde uzun süre, yani 1996’ya kadar sessizliğe büründü. Bu sürede 228 ile başlayıp, Karif, Shamal ve Ghibli’ye kadar uzanan orta ve orta üst sınıftaki coupeler, sedanlar ve cabriolar satıldı.
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.