otohaber_logo
Haberler
Türkiye otomotiv sektörüne ruhunu koymalı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alaca, Türkiye’nin marka yaratma konusunda kendi iç dinamiklerine ve çevre ülkelere yönelik bir ürüne yönelmek gerekebileceğini ve bunun için de ülkenin her kesiminin çok iyi bi
Türkiye otomotiv sektörüne ruhunu koymalı
Otomotiv endüstrisi, 6. Rekabet Kongresi'nde masaya yatırıldı. Türkiye'de otomotivin geleceğine yönelik hazırlanan raporların sunulduğu kongrede gerçekleşen 'Sektörel Rekabet Gücünü Artırmak' başlıklı panelde konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alaca, markalaşma ve Ar-Ge üzerine düşüncelerini paylaştı.
Marka yaratma ile ilgili Toyota, Honda ve son olarak da dünyada önemli gelişme gösteren Tata markasına dikkat çeken Alaca, Türkiye'nin de kendi ihtiyaçlarını belirleyerek hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. "Biz üretimimizle daha çok Avrupa'ya bağlıyız. Acaba kendi içimizde ve çevre ülkelere yönelik bir ürüne mi yönelmeli? Bunun için ilk önce Türkiye olarak çok iyi bir strateji yapmalıyız" diyen Alaca, bunun için de Ar-Ge'nin önemine işaret etti.
Ar-Ge'yi çok ileri teknoloji içermeyen dizayn ve modele yönelik veya ileri teknoloji gerektiren yönde iki şekilde ele alan Alaca, Türkiye'de daha çok ana sanayi ile paralel olarak modellemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ar-Ge konusunda önemli bir markanın Türkiye'de çalışmalarının söz konusu olduğunu, ancak bunların Polonya'ya gittiğini anımsatan Alaca, "Dolayısıyla ülkemizde Ar-Ge için bir strateji ve bunun sürdürülebilirliği yok. Ar-Ge'de bir strateji ortaya koymak gerek. Yan sanayi tek başına bir anlam ifade etmiyor. Ana sanayi ile birlikte hareket ederek hedefimize ulaşabiliriz. TAYSAD olarak biz bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Teknoloji geliştiren yan sanayiye ana sanayiler de açıktır. Ana sanayimiz ister JV, ister milli bir araç geliştirsin biz yan sanayi olarak hepsi için hizmet vermeye hazırız. Yeter ki yan sanayine imkan sağlansın ve Türkiye bu işe ruhunu, gücünü koyup girsin " diye konuştu.
Japon modeli uygulanmalı

Panelde konuşmacı olan Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen de Türkiye'nin sanayiyi nereye götürmek istediğinin önemli olduğunun altını çizerek, Ar-Ge'yi, inovasyonu bunun önüne koymak gerektiğini vurguladı. Önen, otomotiv endüstrisi için bir strateji belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bunun markası önemli değil" dedi.
Diğer panelist Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum da Önen'in "Marka önemli değil" yaklaşımına karşı çıkarak "10 yıl sonra aynı şeyleri konuşmak istemiyorsak başka yerlere gitmeliyiz. Ar-Ge uğruna Ar-Ge yapmamız yetmez. Ar-Ge taşeronluğu yapmamız yetmez. 2023 yılında dünyada ilk 10 büyük ekonomi içinde olacaksak markalaşmamız gerek. Japonya modeli uygulayarak kendi konseptimizi markamızı yaratmalıyız" dedi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.