
Volvo Güvenlik Teknolojileri

KÖR NOKTA UYARI SİSTEMİ: Volvo’nun 2006 yılında S60, V70 ve XC70 modellerinde kullanmaya başladığı BLIS yani Kör Nokta Uyarısı’nda, sağ ve sol aynanın içerisinde bulunan birbirinden bağımsız kameralar görev yapıyordu. Yenilenen ve V40’da kullanılmaya başlanacak olan BLIS’te ise kamera yerine radar kontrolü bulunuyor. Yeni Kör Nokta Bilgi Sistemi’nde arka tamponun köşelerinin içerisine yerleştirilen radarlar 70 metreye kadar aracın arkasını ve yanını sürekli tarıyor. Bu tarama sonucunda hızla yaklaşan araçlara karşı sürücüyü bilgilendirerek kör noktaları ortadan kaldırıyor. Sürücüyü otomobilin her iki yanındaki kör noktalarla ilgili bilgilendiren BLIS, aynı zamanda aracın kontrolünü kısmen kendi üzerine alıyor. Bu bilgilendirmede aracın içerisinde A sütununda bulunan LED’li göstergeler tehlike anında sürekli yanarak bir aracın yaklaştığını gösteriyor. Birinci uyarı sisteminde sürücü araca müdahale etmediğinde ikincisi devreye girerken aracın kısa sürüş kontrolünü de devralıyor.
Volvo Güvenlik Teknolojileri

V40'IN KAROSER YAPISI: Volvo modelleri her zaman sağlamlıklarıyla öne çıkarken kompakt sınıftaki V40, çok sayıda güvenlik sistemini bünyesinde barındırmasının dışında konstrüksiyonuyla da oldukça iddialı bir araç. Darbe emici bölgelerinde sert çelik kullanılırken kapı direklerinde ise direnci daha yüksek malzeme kullanılıyor. Kapı içlerinde ekstra sağlam alaşımlı çelik kullanan Volvo, aracın ana iskeletinde ise bu malzemenin mukavemetini arttırarak ultra yüksek sertlikte çelik kullandı. Aracın ön panel parçası ise alüminyum alaşımından yapılmış. Gergi sistemi önde ve arka koltuklarda (orta koltuk hariç) standart olarak yer alıyor. Yine ön koltuklarda boyun zedelenmelerini önlemek için Boyun Zedelenmesi Koruması (WHIPS) bulunuyor. Ayrıca ön koltuk arkalıklarına entegre edilen yan havayastıkları yer alırken sürücü için de yeni bir diz havayastığı var. Bunlara ek olarak ise çok sayıda bildiğimiz, Volvo’da artık alıştığımız güvenlik sistemleri de var.
Volvo Güvenlik Teknolojileri

YAYA HAVAYASTIĞI: Autoliv markasının yaptığı araştırmada 30 km/s ile giden bir otomobilin çarptığı yayanın kafa travması geçirme ihtimali yüzde 100’e çok yakın. Hız arttıkça da yayanın parçalanması söz konusu! Autoliv’in geliştirdiği Yaya Koruma Havayastığı (PPA) projesi kapsamında ise PPA’lı bir araçta yaralanma riski 30 km/s’de yüzde 9 olurken, 40 km/s’de ise yüzde 15’e düşüyor.Volvo’nun Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttığı V40 modelinde görev yapacak olan yaya havayastığında aracın ön tamponunda bulunan sensörler yayanın otomobile çarptığını algılıyor. Bu algılamayla birlikte motor kaputunun arka uç kısmı, yani açıp kapama menteşeleri devreye giriyor. Hafifçe yukarı kalkan motor kaputu, o sırada kaputun üzerine düşen yayanın darbe şiddetini azaltırken o esnada da yaya havayastığı açılarak motor kapağının altındaki bölüm ile ön cam alanının yaklaşık üçte birini ve A sütununun alt tarafını kaplıyor. Şişen havayastığı ve yükseltilen motor kaputuna çarpan yaya, bu sayede kaza anından olabilecek minimum yaralanmayla ayrılıyor.
Volvo Güvenlik Teknolojileri

CITY SAFETIY: Şehir içi güvenlikte ön plana çıkan City Safety sistemi önceki Volvo modellerinde 30 km/s’ye kadar devredeyken V40’da bu 50 km/s oldu. Trafik tabelalarını algılayıp sürücüye sunan Tabela Tanıma Sistemi, Paralel Park Özelliği, Şerit Koruma Sistemi de var.
Volvo Güvenlik Teknolojileri

OTOMATİK FREN ÇARPIŞMA UYARISI: bu sistem güncel modellerde kullanılırken V40’ta iyileştirildi. Bu sistemde radar, sürücünün diğer bir otomobile hızla yaklaştığını tespit ettiğinde önce sürücüyü uyarıyor ve ardından fren yaparak hızla aracı yavaşlatıyor. Ön camda elektrikli ısıtma sistemi bulunurken uzun ile kısa huzmeli far arasında aynı anda otomatik ayar yapan aktif farlar da viraj aydınlatması sağlıyor.
Volvo Güvenlik Teknolojileri

RADAR KONTROLLÜ ADAPTİF HIZ SABİTLEYİCİ: ACC olarak da bilinen bu sistem ve Mesafe Uyarı Sistemleri de unutulmamış. Çapraz Trafik Uyarısı, otomobilin arkasındaki radar algılayıcılarını kullanarak bir park yerinden geri çıkarken arkadaki 30 metreye kadar mesafedeki araçları, yayaları veya ağaçları, sesli olarak ekrandaki bir uyarıyla bildiriyor.
Volvo Güvenlik Teknolojileri

YAYA ALGILAMA: İlk kez 2011’de S60 modelinde kullanılan bu sistem V40’da yeniden geliştirilerek çeşitli iyileştirmeler yapıldı. Otomobilin önüne yaya çıktığı zaman panjurun içinde bulunan geniş görüş açılı radar, aracın önündeki cisimleri algılayarak belirliyor. 80 cm ve daha uzun yayaları algılayabilen sistemi, 35 km/s’ye kadarki hızlarda aktif olarak görev yapıyor ve aracın önüne yaya çıkması halinde sürücüyü uyarıyor. Sistemin uyarısına karşı, sürücü zamanında frene basmadığında bu sistem devreye girerek aracı yavaşlatıyor.
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.