otohaber_logo
Haberler
Yediemin'de Hasar Gören Aracım İçin Ne Yapmalıyım?
İsmet Karaman Sorularınızı Yanıtlıyor
Yediemin'de Hasar Gören Aracım İçin Ne Yapmalıyım?

Sayın İsmet Karaman; İşlerimin yolunda gitmemesinden dolayı 2009 model Passat aracımı Yediemin'e bırakmakzorunda kaldım. Zaman içerisinde aracımı geri almaya hak kazandım. Ama aracımı teslim aldığımda içinin fare gibi kemirgenler tarafından kemirilmek suretiyle kapı döşemeleri ve özellikle diğer bakalit aksamının ciddi biçimde hasarlandığını gördüm. Aracımın elbette kasko sigortası yok. Yediemin görevlilerine sorunumu aktardığımda hangi araca yetişeceklerini ve koruyacakları söyleyip bir şey yapamayacaklarını belirttiler. Aracımı bu durumda kullanmam mümkün değil. Durumum zaten iyi değil ve kendim tamir ettiremem. Ne yapmalıyım?

Sayın Cem Baki;

Ne yazık ki günümüz iş yaşantılarında bunun gibi üzücüolaylarla karşılaşılabiliyor. Geçmiş olsun. Yediemin kelimesi, yed kökünden gelmektedir. Yed, Osmanlıca'da; el, yardım, kuvvet, kudret anlamlarını taşır. Yediemin; kendisine mal bırakılan emin kişi anlamındadır. Mailinizi yanıtlamaya, aracınızı bıraktığınız yerin isim tanımını yapmakla başladım. Yediemin'lik, hukuk sistemimizde uyuşmazlık konusuolan şeyin saklanması, muhafazası için kendisine o şeyin bırakıldığı kişi anlamına gelir.

Yediemin otoparkları Yediemin'e teslim edilen araçların muhafaza altında tutuldukları yerlerdir. Kanunlarla konulmuş belli standartları olmamakla beraber, antlaşması TCK 289 maddelerine göre düzenlenmektedir. Yediemin'in sorumluluğu; kendisine telim edilen menkulü teslim aldığı nitelikleri ile istenildiğinde teslim etmekle yükümlüdür. Teslim etmediği taktirde muhafaza görevini kötüye kullanma (Yediemin'liği suiistimal) suçunu işlemiş olur. Yediemin'liği suiistimal suçu işleyenler TCK 289/1'e göre cezalandırılırlar.

Yasa bu şekilde açık olmakla beraber uygulamada karşılaştığınız gibi farklılıklar olabiliyor. Bu konuda siz haklısınız, sizin aracınız zarar görmemelidir. Yapmanız gerekene gelince, zararınızın tazmini için işyeri yetkilileriyle görüşmenizden bir sonuç almadıysanız elbette hukuk yolunu tercih edeceksiniz. Bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederim.

Vekilinizin açacağı birtespit davasında aracınızın, Ne derece zarar gördüğünü, Bu zararın giderilmesi için yedek parça ve işçilik giderleri olarak ne kadar harcama yapmanız gerektiği, Onarımın ne kadar zamanda yapılabileceği, Bu onarımda aracınızın değer kaybına uğrayıp uğramadığının, tespitini isteyebilirsiniz.Tespit davasında mahkemenin görevlendireceği bilirkişi yukarıda sıralanan hususlara dair hazırlayacağı raporu mahkemeye sunduktan sonra hakim kararını verir.

Karar lehinize sonuçlanırsa, bu tespit davasından sonra "alacak davası" açarak tespit davasında belirlenen tutarın tarafınıza ödenmesini isteyebilirsiniz. Elbette bilirkişi bu hasarın neden ileri geldiğini, gerçekten de fare gibi bir kemirgen tarafından mı yapıldığını belirler. Farelerin sindirim sistemleri hızlı çalışır ve mutlaka zarar verdiği yerlerde (aracın içinde) dışkılarının olması gerekir.

Yukarıda açıkladığım yol uzun yoldur.Şayet sorun yaşadığınız işyerinin "işyeri sigortası" varsa ve "3'üncü şahıs mali mesuliyet" teminat kapsamı varsa; zararınızın karşılanması konusunda bir kısa yol daha vardır. Üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası, gerçek ya da tüzel kişilerin, kendilerinin veya çalışanlarının üçüncü şahıslara verebilecekleri her türlü bedeni ve maddi zararlarnedeniyle kendisine yöneltilebilecek tazminat talepleri ile ilgili sorumluluklarını teminat altına alan sigorta türüdür.

Aracınızdaki maddi zarar, poliçede belirtilen meblağlara kadar karşılanır. Limitler işletmenin yapısı ve faaliyet konusuna bağlı olarak taşıdığı risk unsurları göz önüne alınarak belirlenmiştir. Bu fi kri kendilerine sunmanız durumunda bu yolu işyerinin de tercih edeceğinidüşünüyorum. Çünkü sizin dava açmanız ve onarım giderlerinin kendileri tarafından karşılanması durumunda faizi, yargılanma gideri gibi birtakım ilaveler de onarım giderlerine eklenecektir. 3'üncü şahıs mali mesuliyet sigortası başvurusunu siz değil işyeri yapar. Eksper sizin aracınızı inceleyerek raporunu düzenler.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.