otohaber_logo
Haberler
Aracıma spoyler takmamı tavsiye eder misiniz?
Aracıma spoyler taktırmak istiyorum. Bu parça, aracın sürüş özelliklerini nasıl değiştirir? Motor modifiyesi yapılan araçlarda spoyler uygulamak gerekli mi?
Aracıma spoyler takmamı tavsiye eder misiniz?

Sayın Türkay GÖL,

Araçlarda aerodinamik sürtünmeyi en aza indirmek, yüksek hızlarda ortaya çıkan rüzgar şiddeti ve kaldırma kuvvetlerini yönlendirmek ve sürüş güvenliğini artırmak için spoyler kullanılır. Üreticiler, otomobil tasarımında; konfor, çevre, ekonomi, kalite, aktif emniyet, dizayn ve pasif emniyet gibi faktörleri göz önüne alır. Sizin yapacağınız değişiklikler bu faktörlerin üzerinde etkili olabilir. Spoyler modifiyesi ancak motor modifiyesi olursa anlamlı olabilir. Bunun dışında aracın orijinalliğini bozacak uygulamalardan kaçınmak gerekir. Motor modifiyesi gören araçlarda, artan güçle beraber yüksek hızlarda yükselme ve yol tutuş problemlerini minimuma indirmek için ön ve arka spoyler uygulaması gerekebilir. Avantajı daha öncede belirttiğimiz gibi aracın yol tutuşunu iyileştirmesidir. Dezavantajı, yakıt tüketimini bir miktar arttırırken aerodinamik kararlılıkta nasıl bir değişme olabileceği tam olarak tespit edilemez. Çünkü araca takılan spoylerin meydana getireceği aerodinamik davranış ancak rüzgar tünelinde yapılan deneylerle ya da gelişmiş simülasyon yöntemleri ile saptanır. Bu durumdan dolayı böyle bir uygulamayı tavsiye edemeyiz.Aracın size fabrika çıkışı sunulmuş hali ile yetinin ve aracınızı tavsiye edilen limitlerinin ötesinde kullanmayın.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.