otohaber_logo
Haberler
Dünyanın en uzun köprüsünün temeli atıldı
"Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.
Dünyanın en uzun köprüsünün temeli atıldı

Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu'ndan video konferans sistemiyle bağlandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile diğer protokol üyeleri butona basarak köprünün temelini attı.

Tarihi günün anısına Başbakan Yıldırım ve beraberindekilerin içine madeni para ve not koyarak kapattığı tüp, firma yetkililerince temelin atıldığı yere bırakıldı.

Çanakkale Zaferi'nin 102. yılında temelleri atılan "Çanakkale 1915 Köprüsü", Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te hizmete girecek; köprü açıldığında Japonya'nın Akashi-Kaikyo köprüsünü tahtından indirerek dünyanın en uzun aralıklı köprüsü ünvanına sahip olacak.

İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.

18 Mart'ta temeli atılan Çanakkale 1915 Köprüsü, Marmara Bölgesi'nin 5. Köprüsü olurken, 10,3 milyar liraya mal olacak. Köprüden geçiş ücretinin 15 Euro + KDV olması planlanıyor.

Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.

Dünyanın en uzun köprüleri arasında hali hazırda Türkiye'den iki köprü bulunuyor. Çanakkale 1915 Köprüsü tamamlandığında bu rakam 3'e çıkacak. Listede var olan köprülerde ise Osman Gazi Köprüsü dünyanın en uzun ayak açıklığına sahip dördüncü köprüsü konumunda yer alırken Yavuz Sultan Selim Köprüsü listenin dokuzuncu sırasında yer aldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.