otohaber_logo
Haberler
En çevreci Ferrari
Dünyanın neredeyse tüm üreticilerinin kapıldığı elektrikli otomobil furyasına İtalyan süperspor otomobil üreticisi Ferrari de Formula 1 pistlerinden edindiği tecrübenin katkısıyla katılıyor.
En çevreci Ferrari



Ferrari, geliştirdiği çevreci sistemlerini Cenevre Otomobil Fuarı'nda 599 GTB modeli üzerinde tanıtarak süperspor otomobillerin de çevreci olacaklarını işaret ediyor. Ferrari'nin 599 GTB Fiorano üzerinden geliştirdiği çevreci modelinde hibrid motorlu HY-KERS ve start stop sistemi bulunuyor. Ferrari'nin Formula1 araçlarında kullanılan KERS (Kinetic Energy Recovery Systems-Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi) yakın gelecekte Ferrari'lerde görev yapacak. HY-KERS teknolojisi, aracın her frenleme esnasında tekerleklerde oluşan mekanik enerjiyi, jeneratör yardımıyla elektrik enerjisine çevirerek, lityum iyon bataryalarda depolar. Jeneratörün ürettiği ve akülerde depolanan elektriğin tekrar kullanılması ECU tarafından kontrol edilirken motorun güce ihtiyacı olmadığı anlarda, sistemin elektrik gereksinimi karşılar. Elektriği depolayan bataryalar otomobilin alt taban sacına paralel olarak hemen üstüne yerleştirilerek, bu sayede otomobilin ağırlık merkezi de değişmiyor. HY-KERS sisteminde yaklaşık 100 HP'den fazla güç üreten elektrik motoru 40 kg ağırlığa sahip. Ferrari'nin 7 kademeli çift debriyajlı otomatik şanzımanı ve V12 motoruyla uyum sağlayan HY-KERS sayesinde 599 GTB Fiorano yüzde 35'e varan yakıt tasarrufu sağlayacak. Öte yandan, Ferrari California için geliştirilen start-stop sistemi ise emisyon değerlerini yüzde 6 azaltarak 280 g/km'ye düşürecek. Ferrari'nin V8 ve V12 motorlarında da görev yapacak olan start-stop sistemi, 230 milisaniye gibi kısa bir sürede devreye giriyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.