otohaber_logo
Haberler
Türk Otomotiv Sanayii Büyüyor
Türkiye'nin en önemli sanayi kollarından biri olan otomotiv emin adımlarla büyümeye devam ediyor.
Türk Otomotiv Sanayii Büyüyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2015 yılına ait verileri paylaştı. Önen'in verdiği bilgilere göre Türk Otomotiv Sanayii, 2015 yılında üretim ve ihracatta kırdığı rekorlarla küresel üretim sıralamasında iki basamak yükselerek 15'inci ve Avrupa Birliği üretim sıralamasında da bir basamak yükselerek 5'inci sıraya çıktı. Özellikle yüksek ihracat rakamları sayesinde otomotiv sektörü yıllardır cari fazla vermeyi başararak Türkiye ekonomisine olumlu katkıda bulunuyor.

Bu başarıda birkaç faktör birden etkili. Üretim kapasitesi, iç pazarın büyümesi, kaliteli işçilik ve ar-ge gibi. 2014 ve 2015 yıllarında yapılan yatırımlarla beraber Türkiye otomotiv endüstrisinin yıllık araç üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaştı. Henüz bu kapasitenin tamamı kullanılamasa da, 2015 yılında 1 milyon 359 bin adet araç üretimi gerçekleştirildi. Bu bir rekor. Bir diğer rekor da ihracatta geldi: 992 bin adet. Yani artık Türkiye, otomotiv dünyasında küresel ligde bir oyuncu olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu. Dünya otomobil üretiminde 18'inci, ticari araç üretiminde de 8'inci sırada yer alan Türkiye, 2015 yılında toplam üretim sıralamasında 2 basamak birden yükselerek 15'inci sıraya çıktı. 2016'da üretim kapasitesinin 1 milyon 850 bin adet düzeyine erişecek olması ve Avrupa Birliği pazarlarındaki hareketlenme, Kudret Önen'in de altını çizdiği gibi ihracatta 1 milyon adet bariyerinin aşılmasını sağlayacak gibi görünüyor. Tabii bu durumda üretim de 1 milyon 500 bin adet sınırına doğru yükselecektir.

Yüksek kalitede üretim, Türkiye'nin otomotiv dünyasında yıldızlaşmasında önemli unsurlardan bir tanesi. Türkiye'de üretim yapan markaların fabrikaları değerlendirmelerde hep en yüksek kalitede olduklarını kanıtlıyor. Bu da ana markaların bu fabrikalara olan güveninin artırdığı gibi makul maliyetler de yatırımların önünün açıyor. Bundan 10-15 yıl önce ABD'ye otomobil ihraç edeceğimiz kimin aklına gelirdi? Şimdi hem hafif ticari hem de binek otomobil ihraç ediyoruz.

Tabii işin ar-ge tarafını es geçmemek gerekiyor. Kudret Önen'in verdiği bilgilere göre Türkiye'de otomotiv için çalışan 71 ar-ge merkezi bulunuyor. OSD üyesi olan ar-ge merkezlerinde 4 bin 88 kişi istihdam ediliyor. Bu merkezlerde geliştirilen teknolojiler için 2015 yılında 479 adet patent başvurusu yapılmış. Yani Türk mühendisliği de hızla tecrübe kazanıyor ve dünya devlerine teknoloji ihraç eder hale geliyor.

Katma değeri en yüksek sanayi kollarından biri olan otomotivin sadece araç üretiminde büyüdüğünü düşünmeyin. Yan sanayimiz de dünya devleriyle hem fiyat hem de kalite anlamında rekabet eder hale geldi. Hepsi birer gurur vesilesi değil de ne?

Halit Bolkan

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.