otohaber_logo
Haberler
10 yılda dörde katlandı
Türkiye’de 10 yıl önce 24 bin 967 adet olan SUV satışları 2016’da yüzde 390 artışla 122 bin adede çıktı. SUV pazarındaki büyüme 2017’de de devam ediyor.
10 yılda dörde katlandı

Türkiye SUV araçları sevdi. SUV pazarı son 10 yılda yüzde 390 gibi oldukça yüksek bir seviyede büyüdü. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, 2007'de 24 bin 967 adet olan SUV satışları 2016'da 122 bin 458 adede çıktı. Büyüme 2017'de de devam etti. Yılın ilk dokuz ayında 80 bin 588 adet SUV satıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 5.5 olarak gerçekleşti.

SUV pazarındaki büyüme markaların da iştahını kabarttı. Markalar hızla büyüyen pazardan pay alabilmek için yeni modellerini satışa sunmaya başladılar.

2017'de satışa sunduğu Kodiaq ile SUV atağını başlatan Skoda, Karoq'la iddiasını bir adım daha ileriye taşımaya hazırlanıyor. Markanın ikinci SUV modeli Karoq, 2018'in ilk çeyreğinden itibaren Türkiye'de yollara çıkacak. Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Karoq ile kompakt SUV segmentinde önemli oyuncular arasında yer almayı hedeflediklerini söyledi. Kodiaq ve Karoq ile Türkiye'nin en popüler segmentlerinden birinde söz sahibi olacaklarını anlatan Senyücel, "Karoq'u, öncelikle 1.0 lt (115 bg) ve silindir kapama teknolojisine sahip 1.5 lt (150 bg) benzinlilerin yanı sıra 1.6 lt (115 bg) dizel motor seçenekleriyle getireceğiz. Özellikle 1.6 lt dizel motor seçeneğinin satışlarımızda önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz" dedi.

SUV segmentinin Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de giderek daha fazla pazar payı elde ettiğini ifade eden Senyücel, şöyle devam etti: "SUV segmenti, üreticilerin için en önemli pazarlardan biri haline geldi. Dokuz ayda satılan SUV araçlar pazarın yüzde 16'sını oluşturdu. Gelecek yıllarda daha fazla artmasını bekliyoruz."

YERLİ DİLİNDE KAROQ'UN ANLAMI OTOMOBİL

Modelin ismi için Alaska'nın güneydeki yerli halktan esinlenildi. Büyük SUV modeli Kodiaq'ta olduğu gibi Karoq ismi için de, Kodiak Adası'nda yer alan Alutiiq kabilesinden ilham alındı. Alutiiq kabilesi, otomobil için 'KAA'RAQ' kelimesini kullanıyor. 'RUQ' terimi ise, 'ok' anlamına geliyor. Skoda, her iki kelimeyi birleştirerek Karoq ismini oluşturdu.

KUMANDA EKRANI TABLET GİBİ

Skoda'nın kompakt SUV sınıfındaki temsilcisi olacak Karoq, gerek adı gerekse de tasarımı, yapısı ve donanımlarıyla tamamen yepyeni bir otomobil.

Birçok yeniliğin bulunduğu Karoq'da Skoda için bir ilk olan tamamen dijital gösterge paneli bulunuyor. Bu sayede sürücü, dört farklı seçenekten birini tercih ederek, kendi bilgi ekranını oluşturabiliyor. Tüm bu ayarlar MIB adı verilen (Modüler Bilgi Matrisi) ekranda kolaylıkla yapılabiliyor.

Ayrıca müzik sistemi, telefon, Sürücü Destek Sistemleri veya aracın durumuna ilişkin ayarlara da ulaşılabiliyor. Bu panel, bir tablet bilgisayar ekranı gibi rahatça kullanılabiliyor.

Yazı: Ufuk SANDIK

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.