otohaber_logo
Haberler
Otomobil satışlarındaki daralma yavaşlama eğiliminde
Avrupa'da haziran ve yılın ilk altı ayındaki otomobil satışlarını açıklandı. ODD'nin yayınladığı rapora göre, alınan önlemler ve teşvikler sayesinde ekonomik krizin yarattığı etki azalıyor.
Otomobil satışlarındaki daralma yavaşlama eğiliminde

Haziran ayında Avrupa'da otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.4 oranında artarken, küresel krizin etkisiyle yaşanan daralma yavaşlama eğilimine girdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) açıklamasında, Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneğinin (ACEA) haziran ayı verilerine yer verildi. ACEA verilerine göre, AB (27) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri toplamında geçen ay satışlar 2008 yılının aynı ayına göre 2.4 artarak 1 milyon 461 bin 859 adet seviyesine ulaştı. Küresel krizin etkisiyle binek otomobil pazarında yaşanan şiddetli daralmanın Avrupa'da son aylarda açıklanan teşvik paketleriyle yavaşlama eğilimine girdiği görüldü.

Haziran ayında en sert düşüş yüzde 72.6 ile Letonya'da gerçekleşirken, Letonya'yı yüzde 63.9 ile Litvanya ve yüzde 63.7 ile İzlanda takip etti. Geçen ay Slovakya yüzde 57.4, Almanya yüzde 40.5, Çek Cumhuriyeti yüzde 18, İtalya yüzde 12.4, Fransa yüzde 7, Avusturya yüzde 4 oranında satışlarını artırdı. ÖTV indirimlerinin olumlu etkisiyle geçen ay Türkiye otomobil pazarı da 2008 yılının aynı ayına göre yüzde 42.8 oranında artarak 41.019 adet seviyesine ulaştı. 2009 yılı haziran ayı binek otomobil satışları ile Türkiye, Avrupa binek otomobil satışlarında 7'nci sırada yer aldı.

YILIN İLK YARISI

Yılın ilk yarısında Avrupa'da binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 düşüşle 7 milyon 425 bin 762 adede geriledi. Kümülatif binek otomobil pazarı geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında en belirgin düşüş yüzde 82.3 ile İzlanda'da gerçekleşirken, bu ülkeyi yüzde 78.9 ile Letonya ve yüzde 69.7 ile Litvanya izledi. 2009 yılı 6 aylık en yüksek artış ise yüzde 26.1 ile Almanya, yüzde 18.4 ile Slovakya, yüzde 7.9 ile Çek Cumhuriyeti'nde gerçekleşti. Avrupa'da yürürlükte olan teşviklerin hem aylık hem de kümülatifte etkili olmaya devam ettiği görüldü. Türkiye otomobil pazarında 2009 yılı ocak-haziran döneminde satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.4 oranında artarak 189.696 adede çıktı. Yılın ilk yarısındaki satışlarıyla Türkiye, Avrupa binek otomobil satışlarında 8. sırada yer aldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.