otohaber_logo
Haberler
Sergio Pininfarina Hayatını Kaybetti
Dünyaca ünlü tasarım şirketlerinden Pininfarina’nın tasarımcı ve yöneticilerinden biri olan ve İtalyan hükümeti tarafından da ömür boyu senatörlükle onurlandırılan Sergio Pininfarina 86 yaşında hayata veda etti.
Sergio Pininfarina Hayatını Kaybetti

İtalyanların tasarım konusundaki becerileri özellikle otomobillerde ön plana çıkarken, bu Akdeniz ülkesinde doğan çok sayıda tasarım şirketi arasında en önemlilerimden biri de Pininfarina oldu.

Sergio Pininfarina, babası Battista Farina tarafından kurulan tasarım şirketini devraldıktan sonra özellikle 1960 ile 2000'li yıllar arasında başta Ferrari, Peugeot ve Lancia olmak üzere çok sayıda markanın modellerinin tasarımında görev aldı. Girişimciliği ile adından bahsettiren Sergio Pininfarina, yaşamı boyunca çeşitli kurumlarda da başkanlık ve danışmanlık yaparken 2005 yılında İtalya'yı onurlandıran Senatör unvanını aldı.

Sergio Pininfarina, geliştirdiği otomobil tasarımlarında, rüzgarın otomobil üzerindeki akışını yönlendirerek yol tutuş özelliklerini arttırıp oluşacak sürtünme katsayısını düşürerek ortaya, görünümüyle olduğu kadar teknik yani mühendislik anlamında da başarılı modellerin çıkmasını sağlıyordu. Bu konuda uzmanlaşan otomobil tarihinin bu ünlü tasarımcısı, 8 Eylül 1926 tarihinde Torino'da doğdu. Makine mühendisliği bölümünden mezun olan Pininfarina, 1950 yılında Torino'da bulunan Carrosserie Pininfarina'da göreve başladı. 1960'da Pininfarina'nın Genel Müdürü olan Sergio, 1961'de yönetime katıldı. 1966 yılında, babası Battista'nın ölümü üzerine şirketin başına geçerken yeni bir araştırma merkezi de hizmete girdi.

1972 yılında, 1:1 ölçekli yani bir otomobilin tam boyutlarının aerodinamik özelliklerini ölçen rüzgar tünelini faaliyete geçirdi. Bu yıllarda model tasarımında Peugeot ile de çalışan Pininfarina, zaten Ferrari modellerinin çoğunu tasarlamaya devam ediyordu.

Özellikle 1984'te tanıtılan Ferrari Testarossa, markanın ününü perçinlerken 1986'da kurulan yeni tesislerde otomobil dışı, yani endüstriyel ürünlerin de geliştirilmesi hızlandı. Tasarımı Pininfarina'ya ait olan ve 1996'da tanıtılan Peugeot 406 Coupe ise 1996- 1998 yılları arasında çeşitli tasarım ödülleri aldı.

Enzo Ferrari'nin anısına geliştirilen Ferrari Enzo gibi döneme damgasını vuran Alfa Romeo 164, Ferrari 288 GTO ve F40, Lancia Fulvia, Peugeot 504 Coupe gibi modeller Sergio Pininfarina tarafından tasarlanırken, bu tasarımcının Maserati Quattroporte, Bentley Azure ve Ferrari 612 Scaglietti'de de önemli katkıları vardı.

2006 yılında emekliye ayrılan Sergio Pininfarina, 3 Temmuz 2012'de Torino'da bulunan evinde vefat etse de Pininfarina logolu modeller yollarda dolaşmaya veya müzelerde sergilenmeye devam edecek.

İşte ünlü tasarımcıdan geriye kalanlar...

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.