otohaber_logo
Haberler
SÜRÜŞ İZLENİMİ · Mazda CX-5
İkinci nesil Mazda CX-5, uzun motor kaputu ve panjuruyla dinamik bir görünüm sunarken yeni teknolojileri, sessizliği ve iyileştirilen sürüş özellikleriyle ilk nesline göre dahaiddialı oldu.
SÜRÜŞ İZLENİMİ · Mazda CX-5
Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan ikinci nesil Mazda CX-5, uzayan burun kısmıyla dikkat çekmişti. Otomobil, karoserinden iç mekanına, sürüş dinamiklerinden multimedya sistemine kadar pek çok yeniliğe sahip oldu. CX-5'in yeni karoserinin yüksekliği, öncüsüne göre 35 mm azalırken boyu 10 mm uzadı. Dingil mesafesi değişmeyen aracın A sütunu 35 mm geriye çekilirken motor kaputu da 10 mm uzadı. CX-5 tasarımındaki bu küçük yenilikler sayesinde daha dinamik bir tasarım sunarken yeni ızgarası, incelen farları ve stop lambalarıyla daha iddialı ve sportif bir görünüme kavuşmuş. Mazda'nın son dönemdeki yeni modellerinde tanıttığı iç mekan tasarımı CX-5'te de yer alıyor.

Aracın malzeme kalitesi selefine göre artarken iç mekandaki multimedya ekranı ilk göze çarpan ekipmanlar arasında bulunuyor. CX-5'ın yeni dokunmatik 7 inçlik multimedya ekranı oldukça kullanışlı. Yeni tasarıma sahip vites kolu elle daha iyi kavrama şansı verirken klasik el freni de yerini elektrikli park frenine bırakmış. İlk nesil CX-5'in koltukları oldukça konforluydu ama yenisi daha da konforlu ve CX-5 yolculuk sırasında sürücüsünü ve yolcusunu yormayan bir otomobil. CX-5'in ilkleri arasında yer alan headup display özelliğinde hız göstergesi, tabela okuma ve şerit takip sistemi var. Şerit takip özelliği oldukça hassas çalışıyor. Sürücü, şeritten çıkmaya başladığı an, direksiyonu titreterek onu uyarıyor. Ancak head up display'in bilgileri yansıtma bölgesi biraz daha geride olsa daha iyi olurdu. Aslında bu durum daha çok uzun boylular için bir eleştiri konusu. Aracın iç mekanında hacim olarak çok fazla bir büyüme olmadı ama sunulan yaşam alanı zaten sınıfının başarılı örnekleri arasında.

İkinci nesil CX-5, önceki neslinin platformu üzerinden geliştirilmiş ama direksiyon, süspansiyon ve fren sistemi yeni. Yeni bir direksiyona sahip CX-5'in karoserinde öncesine göre yüzde 3 daha fazla yüksek dayanımlı çelik var. Bu sayede daha da güvenli olan CX- 5'in burulma direnci de yüzde 15 oranında arttı. Bu sayede, virajlarda direksiyon tepki süresi azalan CX-5'in en iddialı özelliklerinden biri olan NVH (Noise, Vibration, Harshness) yani gürültü, titreşim ve sertlik seviyesi azalmış. CX-5, Türkiye'de 2,0 lt'lik benzinli motor, 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve 4x4 (AWD) aktarmalı olarak satışa sunuluyor. CX-5'in 2,0 lt'lik benzinli motorunda önemli bir değişiklik yok. 160 HP'lik atmosferik motor, 14:1'lik yüksek sıkıştırma oranıyla da hem yeterince performanslı hem de ekonomik yani verimli bir motor. Tork konvertörlü, 6 ileri vitesli Skyactiv- Drive otomatik şanzıman ile motorun uyumu oldukça başarılı. Bu aracın i-Activ adı verilen 4 tekerlekten çekiş siteminin parçalarında yapılan iyileştirmeler sayesinde yakıt tüketiminde de yüzde 2 oranında azalma sağlanmış.

Sürüş sırasında da i-Activ, ön tekerlekler patinaja başlamadan önce torku yüzde 1'den yüzde 50'ye kadar değişen oranda aracın ihtiyacı kadarını arka aksa yollayabiliyor. Sistem bu oranı ayarlarken 27 farklı sensörden gelen bilgileri değerlendiriyor. Sürüş sırasında aracın sessizliği ilk öne çıkan özelliklerinden biri olurken daha hisli bir direksiyona sahip bu modelin süspansiyon sistemi son derece sessiz ve konforlu. Süspansiyon sistemi, Sakız Adası'nın bol virajlı, bozuk ya da parke taşlı köy yollarında oluşan titreşimleri başarılı bir şekilde sönümlüyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.