otohaber_logo
Haberler
Honda Elektrik Jeneratörü Hem Eve Hem de Otomobile
Honda’nın hidrojenle çalışan FCX Clarity modeline ek olarak yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan mobil jeneratörde 1evin 6 günlük elektriğini üretme kapasitesi var.
Honda Elektrik Jeneratörü Hem Eve Hem de Otomobile

Alternatif yakıtlar üzerine çalışmalar yapan markalardan biri olan Honda, hidrojenli otomobiller üzerindeki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de devam ediyor. Honda'nın hidrojenle çalışan FCX modelinin üretimine 2010 yılında başlanırken Japon üretici, bu araçla birlikte yakıt dolum istasyonlarını da geliştirmeye devam ediyor.

İlk konsepti 2010 yılında tanıtılan ev tipi hidrojen dolum istasyonları Amerika ve Japonya'da geliştirilip kullanılırken, buna bağlı olarak entegre şebeke bağlantısıyla üretilen mevcut istasyonların fazla elektriğini depolayan bir seyyar jeneratör de geliştirdi. Bu yeni solar hidrojen istasyonu, konvertör yardımıyla enerjiyi yakıt hücresine ve ara kısımlara aktarıyor. Depolama hücresindeki hidrojen, sıkıştırılarak tanka doldurulup depolanıyor. Kullanıcı, depodaki hidrojen ile istediği zaman aracını doldurabilir ya da elektrik enerjisini jeneratörde saklayıp evde kullanabilir. Diğer tarafta yakıt hücresindeki dönüştürücü sayesinde yüksek basınçla suyu elektrolize ederek hidrojen üreten bu makinede hiçbir mekanik kompresör olmadan jeneratörde biriken enerji evin veya evde kullanılan suyun ısınmasında elektrik ihtiyacını karşılanıyor.

Oldukça sessiz çalışan bu makineyle daha yüksek enerji tasarrufu sağlanıyor. Mesela elektriği, elektrik şebekesinden alan ve garajında benzinli bir araç bulunan ortalama bir evin enerji tüketiminde yüzde 50'ye varan oranlarda tasarruf sağlanıyor. Güneş enerjisi sayesinde 24 saatte 1.5 kg hidrojen üreterek jeneratörü için kW elektrik enerjisi sağlıyor. Bu gücün tamamının araç için kullanılması durumunda menzile ulaşıldığı da açıklanan bilgiler arasında yer alırken bu çalışmalar Japonya'da Saitama'da bulunan hidrojen istasyonunda gerçekleşti.

Bu sayede hem 0, yani karbondioksit emisyonu ile çevreci FCX modelinin kullanım maliyetleri azalıyor hem de elektrik jeneratörü olarak hizmet veriyor. Özellikle Japonya'da çok sıkça yaşanan ve depremlerde kesilme ihtimali yüksek olan elektrik karşısında depremzedelerin sorunlarının da çözülmesi hedefliyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.