otohaber_logo
Haberler
Kış lastiğine geçişte önemli detay
Aralık ayının ilk günü itibariyle ülkemizde zorunlu kış lastiği uygulaması resmen başladı. Kış lastiğine geçiş için, yağıştan çok daha önemli bir detaya dikkat etmek gerekiyor.
Kış lastiğine geçişte önemli detay

Araçların hareket ettiği zemin ile temas eden tek unsuru olan ve hayati önem taşıyan lastikler için uzmanlar, hava sıcaklığındaki detaya dikkat çektiler.

Kış lastiğine geçiş için hava sıcaklığının 0 derece ve altına inmesini bekleyenlerin hata yaptıkları, dikkate alınması gerekli sıcaklığın 7 derece olduğu bildiriliyor. Yaz lastiklerinin, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zamanlarda sertleştiği ve otomobilin sürüş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü belirtiliyor.

Örneğin; karla kaplı bir zeminde 50 km/s hızla ilerleyen bir araç yaz lastikleri ile 63 metrede durabilirken, kış lastikleri ile 32 metrede durmaktadır. 31 metrelik fark nereydeyse 2 tırın uzunluğu kadardır. Hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu ve yağışlı havalarda, kış lastikleri ile ilerleyen araç 34 metrede dururken, yaz lastikleri kullanan araç ise ancak 40 metrede durabilmektedir. Aradaki 6 metrelik uzunluk da neredeyse bir servis aracının uzunluğu kadar.

Bu yüzden uzmanlar, hava sıcaklığının 7 derecenin altında düştüğü zamanlarda kış lastiği kullanımını tavsiye ediyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.