otohaber_logo
Test Merkezi
Test: VW T-Cross 1.0 TSI DSG Style
VW T-Cross 1.0 TSI DSG Style
Test: VW T-Cross 1.0 TSI DSG Style

VW T-Cross 1.0 TSI DSG Style

 

Volkswagen’in güncel fiyat listesinde küçük SUV/Crossover sınıfında üç farklı model yer alıyor. Bu ailenin en ulaşılabilir fiyatlısı T-Cross’un neler sunabildiğini test sayfalarımızda keşfedeceğiz. SUV/Crossover türünün popülaritesi üreticileri model çeşitliliği konusunda heyecanlandırıyor. Bunun sonucunda da markalar aynı segmentte bile olsa birkaç alternatifle karşımıza çıkabiliyor. Volkswagen bu felsefeyi benimseyenler arasında en cesurlarından biri. Küçük sınıf yani B segmenti SUV/Crossover seçenekleri konusunda T-Roc’tan sonra aileye sportif tasarımıyla Taigo ve cazip başlangıç fiyatlı T-Cross da alternatif olarak yer alıyor.



Test konuğumuz olan T-Cross, ailenin diğer fertlerinden farklı görünmeyi başarıyor. Tampon altları ve kapı altlarını kapsayan, karoserini saran siyah kaplamalar fark ediliyor. Ön panjur ve panjur içerisine uzanan farlarla her üç model de birbirine benzer yüzlere sahip olsa da küçük detaylarla ayrılabiliyor. Tiguan’a benzer şekilde daha dik tasarlanan ön bölüm ve C sütunlarıyla daha olgun görünen T-Cross, geleneksel SUV karakterini daha fazla yansıtıyor. Stop tasarımında T-Roc’tan farklı olarak T-Cross’ta Taigo’da olduğu gibi tek parça gibi görünen bir tasarım kullanılmış.



Bagaj kapağı arkasında 385 litrelik yükleme alanı bulunuyor. 140 mm ileri-geri hareket edebilen kızaklı olan ikinci koltuk sırası öne alındığında hacim 455 litreye ulaşıyor. Bu sayede yükleme alanıyla arka koltuk yaşam alanı arasında seçim yapılabilme şansı sunulmuş. Koltuk sırtlıkları yatırıldığında hacim 1281 litreye kadar ulaşıyor.



Arka koltuklar en gerideyken uzun boylu yolcular için yeterli diz mesafesi sunuluyor. Baş mesafesi konusunda da yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ön koltuklarda başarılı görüş açıları bizi karşılıyor. Sade konsol tasarımında analog gösterge grubu biraz eski tarz hissettiriyor ancak takip edilmesi çok kolay. 8 inçlik dokunmatik multimedya ekranıyla günün modernliği bir şekilde yakalanmış. Sistemin kolay kontrol edilebilmesi ve içeriğinin anlaşılır olması ergonomi ve fonksiyonelliği arttırıyor.



VW T-Cross Motor

T-Cross’un fiyat listesinde sadece 1.0 TSI 110 HP’lik turbo benzinli motor sunulduğunu görüyoruz. Tüketiciler için manuel ve otomatik şanzıman seçeneği sunuluyor. Test aracımızda bulunan 1.0 TSI 110 HP DSG ikilisini farklı Volkswagen modellerinden tanıyoruz. Şehir içi kullanımı için makul hızlanma ve tüketim dengesiyle bildiğimiz ikilinin T-Cross ile uyumu da benzer bir tecrübe sunuyor. Kağıt üstündeki verilere baktığımızda fabrika verisine göre 11,3 saniye olan 0-100 km/s hızlanması karşılığında test ölçümlerinde 11,5 saniye elde ettik. Makul bir hızlanma tecrübesi sunan T-Cross’tan dinamik bir hızlanma beklemek doğru değil. 7 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanın hızlı vites geçişleri ve doğru vites zamanlaması sürüş konforunu korurken verimlilik konusunda da destek oluyor. DSG, manuel kullanımda da yeteri kadar hızlı ve pürüzsüz çalışıyor. 5,3 lt/100 km’lik fabrika verisi karşılığında test ölçümlerinde 6,2 lt/100 tüketim elde ettik. Bu değeri de turbo benzinli motor, otomatik şanzımanlı B Crossover seçenekleri arasında makul olarak adlandırabiliriz.



VW T-Cross Sürüş Özellikleri

Sürüş özelliklerine baktığımızda ise ailenin diğer üyelerinden net olarak ayrıştığını söyleyemeyiz. Dinamizm beklentisinde olanlar direksiyon ve süspansiyon tepkilerinde aradıklarını bulamayacaklar. Ancak güven veren, konforlu bir sürüş tecrübesi sunduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ağırlık merkezine rağmen karoser salınımları kontrol altında tutulabiliyor. Bunu yapabilmek için çok sert süspansiyon sistemine ihtiyaç duyulmamış. Bozuk zeminleri karoser içerisine fazla taşımayan süspansiyon sistemi darbe emişi konusunda da yeterli hissettiriyor.



Genel olarak değerlendirdiğimizde T-Cross’un aynı markanın üçlüsü içerisinde 475.100 TL’den başlayan fiyatla satılıyor oluşu modelin farklı bir noktaya yerleşmesini sağlıyor. Daha ulaşılabilir fiyatla birlikte tasarım olarak da diğer kardeşlerinden daha geleneksel görünmesi daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayabilir.

Yazı: Koray Kodal

Fotoğraflar: Ersan Sezer

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.