Yumurta gibi pürüzsüz grenajıyla, aerodinamik, yüzlerce mikroçipiyle neredeyse masanızdaki bilgisayarınız kadar ukala, 4 silindirli motoruyla fön makinesi sesi çıkaran günümüz motosikletlerinin yanından geçen ışıltılı ihtiyara bakın! Gençliğinde ortalığı birbirine katmış Truimph Bonneville, ismini Triumph markalı motosikletin de katıldığı kara hız rekoru denemelerine ev sahipliği yapan, Amerika'nın Utah eyaletindeki Bonneville Tuz Çölü'nden alan ve dünyanın dört bir yanında fanatikleri bulunan kült haline gelmiş bir motosiklet. Fakat onun, devrini tamamlamış 50'lik bir ihtiyardan fazlası olmadığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. 50'li yıllarda Steve McQueen'in The Great Escape'inin ve Marlon Brando'nun Th e Wild One'ının da dahil olduğu bir çok filmde ikinci jön olarak yer alan Triumph motosikletlerinin yakaladığı rüzgarı takip eden Bonneville, hayatın daha önce hiç olmadığı kadar hızlı "yuvarlanmaya" başladığı 60'lı yılların başlarında, rakiplerine fark atan performansıyla dönemin gençlerinin salyalarını akıtmayı başarıyordu.
Tüm modellerinde paralel çift silindirli hava soğutmalı motorun yer aldığı, 4 jenerasyon boyunca üretilen Bonneville'in doğuşu 1959 yılında üretilen T120 modeliyle oldu. Bu modelin şanzımanı ve motoru birbirinden ayrı iki ünite olarak (pre-unit) tasarlandı ve alttan eksantrikliydi. Bu tasarımda dişli ve kavrama sistemiyle motorun yağlama düzenekleri de doğal olarak birbirinden ayrıydı. Bu sayede kullanıcılar tarafından ilginç "toplama" modellerin üretimi de olanaklı hale gelmişti. 186 km/s maksimum hıza ulaşabilen T120, 1963 yılında "unit production" yani aktarma ve motor sisteminin tek vücutta birleştiği daha kompakt bir motora geçiş yaptı. Modelin ilginç bir özelliği de motor yağını ayrı bir depo içinde taşımak yerine boru şasisi içerisinde muhafaza etmesiydi. Yani kısacası, Bonneville'in damarlarında gerçekten de motor yağı dolaşıyordu!
T120 modeli, 1973 yılında yerine geçen T140 modeliyle güncellendi. Motordaki değişiklik sadece hacimle sınırlıydı. 100 cc'lik eklemeyle 750 cc hacme kavuşan motosikletin tambur fren sistemi de önde tek disk olarak iyileştirildi. Amerikan yasalarına uyum çerçevesinde 1975 yılında arka disk frenlerin de eklendiği T140 maalesef o yıllardaki dişli Japon rakiplerinin baskısına daha fazla dayanamayarak 1988 yılından itibaren geçici bir süre bantlara veda etti. 13 yıllık uykusundan 2001 yılında uyanan Bonneville, efsane tasarım özelliklerini modern teknolojiyle harmanlayan, 790 ve 865 cc hacminde iki motorla üretildi. İlk versiyonlar klasik karbüratörlü besleme sistemine sahiptiler, fakat 2008 yılında ağır emisyon yasalarının etkisiyle enjeksiyon sistemini kullanmak farz oldu. Triumph, alışılan tasarımı bozmamak için işlevsiz çift karbüratörü motor kompartımanında bırakmaya karar verdi.
Truimph Bonneville ülkemizde 15.500 Euro'dan satılıyor. Bu fiyata elbette ki hızlı bir süperspormotosiklet almak da mümkün. Fakat bu sene 50'inci yaşını kutlayan Bonneville, klasik ruhunu koruyan elegant bir motosiklet satın almak isteyenler için mükemmel bir seçim.