otohaber_logo
Haberler
3 rekor birden
Otomotiv sektörü 2016’da üç rekor birden kıracak. Üretimin bir milyon 450 bin adet, ihracatın 1.1 milyon olduğu sektör, iç pazarda 1 milyona dayandı
3 rekor birden

Otomotiv sektörü yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, 2016'yı rekorlarla kapatacak. Üretim, ihracat ve iç pazarda geçen yılın rekorları yenilenecek. İhracat rekoru daha yıl bitmeden geldi. Yılın 11 ayında ihracat bir milyon 22 bin adete çıktı. 2015'te toplam ihracat 992 bin adetle rekor kırmıştı. Otomotivde ikinci rekor üretimde gerçekleşecek. Otomotiv sanayisi 2015'te bir milyon 359 bin adet üretim yaparak rekora imza atmıştı. Bu yılın 11 ayında üretim bir milyon 329 bin adete çıktı. Yani rekor için sadece 30 bin adet kaldı. Ayda ortalama 150 bin adet üretim yapıldığı düşünülürse, rekorun yolda olduğunu söylemek yanlış olmaz.

YENİ REKOR GELİYOR

İç pazar satışları da daha yıl bitmeden rekora göz kırptı. Yılın 11 ayında binek otomobil ve hafif ticari araç pazarı 841 bin 808 adede çıktı. 2015'in aynı döneminde toplam pazar 811 bin 844 adet olarak gerçekleşmişti. Aralıkta en az 126 bin 210 adet araç satışı gerçekleşirse pazar 968 bin adetin üzerine çıkıp yeni rekora imza atacak. Firmaların stokları eritmek amacıyla düzenleyeceği kampanyaların da etkisiyle satışların 126 binin üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 2014 Aralık'ta 146 bin, 2015 Aralık'ta ise 156 bin adet satış gerçekleşmişti.

1 MİLYONUN ÜSTÜ ZOR

2015'te 40 bin adetlik ağır vasıta satışı da eklenince otomotiv pazarı bir milyon 8 bin adetle Cumhuriyet tarihinin satış rekorunu kırmıştı. Ancak, bu yıl sonunda toplam pazarın bir milyonu geçemeyeceği konuşuluyor. Geçen yıl pazarın bir milyonu geçmesinde ağır vasıtadaki talep patlaması etkili olmuştu. Bu yılın 11 ayında ağır ticari araç pazarı yüzde 35 daralarak 21 bin adede geriledi. Yıl sonunda ağır ticari araç pazarının 24 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Eğer binek otomobil ve hafif ticari araç satışları 976 bin adetin üzerine çıkmazsa, toplam pazar bir milyon sınırını geçemeyecek.

2017'DE İHRACAT HEDEFİNİ BÜYÜTTÜ

İhracat rekoru kıran otomotiv sanayi şimdiden gözünü 2017'ye çevirdi. Otomotiv sektörü 2017 ihracat hedefini 25 milyar dolar olarak belirledi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, bu rakamın 2008'de kırılan tüm zamanların ihracat rekoru 24.7 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlattı. Üretilen araçların yüzde 75'inin ihraç edildiğini söyleyen Sabuncu, ihracat artışının devamı halinde 2017 yılında adet bazında ihracatın bu seneyi de aşmasını beklediklerini dile getirdi. Sabuncu, "1 milyon 300 bin-1 milyon 400 binlik üretim rakamları da geçilecek, belki 1.5 milyona doğru gidebilir diye düşünüyoruz" dedi. Otomotiv ihracatındaki artış trendine dikkati çeken Sabuncu, "İhracat artışımız devam ediyor, gelecek sene de devam edeceğini bekliyoruz. Muhtemelen rekorumuzu gelecek sene kırarız diye umut etmek istiyoruz." dedi.

3.5 MİLYON ARAÇ 16 YAŞIN ÜZERİNDE

Türkiye'de 11.1 milyonu otomobil olmak üzere toplam 21.8 milyon adet motorlu kara taşıtı bulunuyor. Yollardaki araçların 3.5 milyonu 16 yaş ve üstü. Yetkili satıcıları tek bir çatı altına toplayan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Z. Alp Gülan, AB ülkelerinde olduğu gibi sürekli bir hurda teşvikinin Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyledi. ÖTV artışı ve kur baskısı ile oluşacak daralmanın önüne geçmek ve karayollarımızdaki riskleri bertaraf edebilmek amacıyla "Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Araçlar" konusunda acilen bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Gülan, şöyle konuştu: "Bu yönde tüm sektör dernekleri olarak ilgili kurumlarla görüşlerimizi sıklıkla paylaşıyoruz. Eski teknolojili, yüksek yakıt tüketen, çevreye daha zararlı, önemli hayati ve yaralanmalı kazalara sebebiyet veren araçların karayollarımızdan kaldırılması gerekliliği açıkça görülüyor. Hızlı çıkarılabilecek bir ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar ile ilgili bir yasa ile pazardaki daralmayı en aza indirmekte mümkün olabilecektir."

SADECE ARAÇ DEĞİL MÜHENDİSLİK DE İHRAÇ EDİYOR

Türkiye otomotiv sanayi sadece araç ihracatı yapmıyor. Aynı zamanda mühendislik ihracatı da yapıyor. Otomotiv sektörünün Ar-Ge öncüsü Ford Otosan, son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı gerçekleştirdi. Şirket, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı" araştırmasında, 2015 yılında gerçekleştirdiği 80 milyon dolarlık mühendislik ihracatıyla Türkiye'nin lider kuruluşu seçildi. küresel mühendislik merkezi Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford'un global ürünlerinin geliştirilmesinde de önemli rol oynadıklarını söyledi. Ford'un ağır ticari araçlar ve ilgili dizel motor ve motor sistemleri için küresel mühendislik merkezi olduklarını anlatan Yenigün, şöyle devam etti: "Ford'un global tüm hafif ticari ve binek araçlarının, başta dizel olmak üzere, motor ve güç aktarma sistemlerinin tasarım ve mühendisliği için destek merkezi konumundayız. Geçmiş yıllarda teknoloji ithal ederken, bugün yüksek Ar-Ge yeteneğimiz ile teknoloji ihraç ediyoruz." Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de, Ecotorq motorlarının üretimi için JMC firması ile teknoloji lisans anlaşması imzaladıklarını belirten Yenigün, "Yüzde 100 yerli mühendislik gücü ile geliştirilen çekici, kamyon ve Ecotorq motorlarımız Çin pazarı için Çin'de üretilecek ve satılacak. 1.500 Ar-Ge mühendisimizle, sadece Türkiye'de değil, tüm potansiyel ihracat pazarlarında rekabet edecek ürünler sunabilmek için ileri teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. İhracat ve Ar-Ge gücümüzle Türkiye ekonomisine katkımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.