otohaber_logo
Haberler
Alkolmetrenin Mucidi Öldü
Elektronik çalışan mobil alkol metreyi geliştirerek üretilmesine öncülük eden ve sürüş güvenliği adına bir devrim yapan Tom Jones Parry, 77 yaşında hayata veda etti.
Alkolmetrenin Mucidi Öldü
Tom Jones Parry, 14 Ocak gecesi arkadaşları ve ailesiyle birlikte Anglesey'de bulunan evinde olduğu sırada hayata veda ettiği bildirildi. Yaşamı boyunca sosyal sorumluluk projelerine de katılan Parry, bir çiftçinin oğlu olarak 27 Mart 1935 tarihinde doğdu ve Anglesey büyüdü. Parry, 1958 yılında Bangor Üniversitesi Kimya bölümünden mezun aldıktan sonra Kanada Üniversitesi'nden doktora unvanını aldı ve İngiltere'ye dönerek öğretim görevlisi oldu. 1964'te elektrik mühendisi Bill Dulcie ile iş birliği yaparak bir elektronik laboratuarı kurdular. Bu laboratuarda çeşitli çalışmalar yapan mühendisler, dünyanın ilk elektronik mobil alkolmetresini geliştirdiler. Bugünkü alkolmetrenin temelini oluşturacak olan cihazı geliştirdi. Üfleme yöntemiyle elektronik olarak çalışan bu sistem 1979 yılında İngiltere'de polisler tarafından kullanılmaya başlandı. Ertesi yıl Kraliçe Ödülü'nü kazanan bu cihazın İngiltere dışındaki ülkelere de pazarlanmasına da başlandı. 1991 yılında Lion isimli laboratuarını devreden Parry, sosyal sorumluluk projelerine devam etti. Bu sayede Dünya genelinde üretilmeye başlanan alkolmetre ile bugün İngiltere'de 3 milyondan fazla sürücünün alkol kontrolü yapılırken bu rakam her yıl 100.000'i geçiyor.
Bu cihaz sayesinde 1930'larda başlayan alkol seviyesi ölçümünde geliştirilen ve pek başarılı olamayan cihazlar karşısında trafik polislerinin işi kolaylaştı. Çünkü geçmişte sürücüleri düz yolda yürüterek alkollü olup olmadıklarını kabaca ölçen polisler mobil alkolmetre sayesinde kolayca ve doğru olarak daha net çözüme ulaşıyorlar.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.