otohaber_logo
Haberler
Çocuk Koltuğu Kol Gücü Karşısında
Geçtiğimiz günlerde zorunluluk olmasına karşın çocuk koltuğu olmadan seyahat ettirilen ve annesinin kucağından fırlayarak hayatını kaybeden çocuğun ardından, geçmiş dönemde yayınlamış olduğumuz bir çocuk koltuğu yazısını hatırlatalım istedik.
Çocuk Koltuğu Kol Gücü Karşısında

Çocuğunuz için yaptığınız fedakarlıkları bir düşünün. Peki sizler için bu denli önemli olan çocuğunuzun güvenliği konusunda ne kadar hassassınız? Yoksa "kaslı kuvvetli" kollarınızla çocuğunuzu sarmaladığınız zaman olası bir trafik kazasında çocuğunuzu en iyi sizin koruyacağınıza dair hiç şüpheniz yok mu? Eğer böyle düşünüyorsanız, ne kadar yanıldığınızı hiçbir zaman anlamamanızı diler bu satırların yazarı. Konumuz; çocuk koltukları ve eğer çocuğunuz varsa o canınız gibi baktığınız otomobilinize aldığınız aksesuarları bir kenara koymanızı ve seyahat sırasında çocuğunuzun güvenliğini arttıran çocuk koltuğunu hızlıca aracınıza bağlamanızı tavsiye ederiz. Peki nedir bu çocuk koltukları; Türkiye'de 2006 yılından beri 135 cm boyunun altındaki her çocuk için çocuk koltuğu kullanılması gerekiyor. Fakat Avrupa Birliği yasaları çerçevesinde 2010 yılından bu yana bebek ve çocuklar için özel koltuk kullanımı tam anlamıyla kural haline geldi. Aslında bu, bir zorunluluktan çok anne ve babaların sorumluluğu olmalı. Yeni doğan bir bebeğin kemik oluşumu, vücut ve beyin yapısı güçsüzdür. Yani dış etkenlere ve ters hallere karşı, özellikle de bahsi geçen binli kilogramlara sahip otomobiller ve kazaları olduğu için koltukların ayrı bir önemi var. 1-5 yaş arasında en hareketli dönemlerini yaşayan çocuğun büyüdükçe kemik yapısı sertleşmeye başlasa da 10-12 yaşına kadar kendini yeterince koruyamaz. Bu nedenle çocuk, doğduğu ilk günden itibaren otomobilde kendi özel koltuğunda oturmaya başlamalıdır. Aksi halde, düşük hızlı bir trafik kazasında bile 10 kg ağırlındaki bir çocuk ciddi yaralar alır. Aynı şartlarda bu çocuk birisinin kucağında tutulduğunda her ikisi için büyük risk söz konusudur ve bu risk özellikle " çocuğun yetişkinin altında kalması" gibi hiç istenmeyecek noktalara gidebilir. Bunu düşünmek bile istemezsiniz! Oysa çocuk koltuğuyla bu risk 7-8 kat azalır. Çocuk koltukları özellikle Isofix standartları sayesinde daha pratik ve güvenli bir hale geldiler. Günümüzde birçok otomobilin koltuğu Isofix standartlarına uygun. Peki nedir Isofix? Tüm üreticiler arasında belirlenen standartlarla çocuk koltuğu tespit tertibatı olan Isofix sisteminde kullanılmasına izin verilen özel çocuk koltukları sabit tutma kancaları vasıtasıyla araca bağlanır. Isofix'in avantajları çocuk koltuğunun araca kolayca tespit edilmesi ve sağlam bir şekilde tutulmasıdır. Isofix standart tutucuları arkada yan koltuklara yerleştirilir. Koltuğun araca sağlam bir şekilde bağlanmasıyla Isofix sistemi çocukların yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Bazı modellerde mevcut olan, devre dışı bırakılabilen ön yolcu havayastığı sayesinde bu koltuğa da üreticisinin önerisine göre çocuk koltukları yerleştirilebiliyor.

Çocuk koltuğu çeşitleri

Yüzü geriye dönük yerleştirilen çocuk koltukları

Grup 0 10 kg'ye kadar 6-9 aylık bebekler için

Grup 0+ 12 kg'ye kadar 12-15 aylık bebekler için

Düz yerleştirilen çocuk koltukları

Grup 1 9-18 kg ve yaklaşık 9 ay ile 4 yaş arası çocuklar için

Yükseltici çocuk koltukları

Grup 2 15-25 kg ve yaklaşık 4-6 yaş arası çocuklar

Grup 3 22-36 kg ve yaklaşık 6-11 yaş arası çocuklar

Çocuk koltuğu alırken nelere dikkat etmeli?

Çocuğunuz yaşına ve kilosuna uygun bir ürün seçerken çocuk koltuğunun üzerinde ECE-R 44 R/04 standartlarında olduğunu belirten etiket olmasına dikkat edin. Çocuk koltuklarında montajın kolay olması gerekir. Bunun için almadan önce mutlaka önceden bir iki kere denemekte büyük yarar var. Ayrıca, ikinci el çocuk koltuğu tercih edilmemeli.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.