otohaber_logo
Haberler
Grip Control sistemi bir ESP uygulaması mı?
Peugeot 3008’de kullanılan “Grip Control Teknolojisi” hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Bu sistem sizce bir ESP uygulaması mıdır?
Grip Control sistemi bir ESP uygulaması mı?

Sayın Ufuk ALGAN,


Peugeot'nun 3008'i önden çekişli olduğu için kısıtlı arazi yeteneğine sahip. Bu araç arka aksına güç göndermediği için Grip Control Sistemi çekiş kontrol ayarıyla kaygan zeminlerde tutunma sağlamaya çalışıyor. Grip Control sayesinde farklı zemin koşullarına göre çekiş sistemi tepkileri ayarlanabiliyor. Kokpitteki çevirmeli düğmeyle yapılan seçim sonucunda, ESP'nin çalışma algoritması değiştirilebiliyor. Örneğin kum modunda patinaj önlenip tork sınırlandırılıyor ve lastiklerin batması engelleniyor. Kardaysa araç harekete geçene kadar patinaja izin veriliyor ve tutunabileceği zemini kazması sağlanıyor. İlk hareketten sonraysa tork yine sınırlandırılıyor. Sistem teorik olarak yüzde 100 kilitlenebilen bir diferansiyel gibi davranıyor. Ayrıca Grip Control Sistemi Mud & Snow tipi lastikleri de içermektedir. Özetle; Peugeot Grip Control Sistemi, ESP'yi de içeren kapsamlı zemin kontrol ve çekiş sistemidir. Bu anlamda; patenti Land Rover'a ait olan Terrain Response'un sadece iki tekerleğe hükmeden bir benzeridir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.