otohaber_logo
Haberler
Hyundai'den Türkiye İçin Bir İlk
Hyundai’nin hidrojenle çalışan ve sıfır emisyona sahip çevre dostu elektrikli otomobili ix35 Fuel Cell, Kasım ayı başında yapılan İstanbul Auto Show 2012’deki tanıtımının hemen ardından Türkiye’de ilk kez yollara çıktı.
Hyundai'den Türkiye İçin Bir İlk
Dünyada hidrojenle çalışan yakıt hücreli otomobillerin seri üretimine başlayan ilk marka olan Hyundai, aynı zamanda Türkiye'de de bir ilke imza attı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve UNIDO-ICHET işbirliğiyle hizmete açılan "Türkiye'nin İlk Hidrojen Dolum İstasyonu"nda ilk resmi dolum Hyundai ix35 Fuel Cell ile gerçekleştirildi. Dolumun ardından Hyundai ix35 Fuel Cell'in direksiyonuna geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, böylece Türkiye'de yollara çıkan ilk hidrojenli aracı kullanmış oldu.

İlk olarak Danimarka ve İsveç'teki belediyelerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda Hyundai ix35 Fuel Cell'lerden oluşan filolar dünya çapında kamu hizmetinde kullanılmaya başlandı. İstanbul'un da "Çevre Dostu Şehirler" kapsamında Avrupa'nın en önemli şehirleri arasında yer almasını sağlayan Hidrojen Dolum İstasyonu sayesinde gelecek dönemlerde de Hyundai ix35 Fuel Cell'ler ile deneme sürüşlerinin yapılması ve İstanbul ile diğer şehirlerde altyapı çalışmaları tamamlandığı taktirde yakın bir tarihte halkın kullanımına sunulması hedefleniyor.


Hyundai ix35 Fuel Cell, hidrojen ile çalışıyor. Hidrojen, havadaki oksijen ile tepkimeye girdiği sırada açığa çıkan enerjiyi yakıt hücreleri elektrikli motora yönlendiriyor ve aracın hareket etmesi sağlanıyor. Bu tepkime sırasında da iki hidrojen ve bir oksijen atomu sayesinde su (H2O) elde ediliyor ve egzozundan sadece su ve su buharı açığa çıkarak çevreye hiç zarar verilmemiş oluyor.
Hyundai'nin dünyadaki en büyük entegre otomotiv üretim tesisi unvanına sahip olan Ulsan Fabrikası'nda üretimine başlanan ix35 Fuel Cell'lerden 2015 yılına kadar toplam 1.000 adet bantlardan inmiş olacak. İlk olarak Danimarka ve İsveç'teki belediyelerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda ix35 Fuel Cell'lerden oluşan filolar kamu hizmetinde kullanılmaya başlandı. Ayrıca Kore, Amerika ve çeşitli Asya ülkelerinde de deneme sürüşleri gerçekleştiriliyor. Hyundai, 2015 yılından itibaren de yıllık 10.000 adetlik hedefle ix35 Fuel Cell'lerin seri üretimine başlamayı hedefliyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.