otohaber_logo
Haberler
Hasarsızlık İndirimi Bozulsun İstemiyorum. Ne yapmalıyım?
İsmet Karaman Sorularınızı Yanıtlıyor
Hasarsızlık İndirimi Bozulsun İstemiyorum. Ne yapmalıyım?

Sayın İsmet Karaman; Yaptığım bir kazadan dolayı aracım hasarlandı. Aracımın hem kaskosu hem de trafik sigortası var. Ama ben hasarsızlığım bozulmasın diye sadece trafik sigortasına müracaat etmek istedim. Arkadaşlardan buna gerek yok diye uyaranlar oldu. Sizce yaptığım doğru mu?

Sayın Atakan Demirkol;

Sigorta şirketleri; kasko sigortasında, şayet sigorta süresi olan bir yıllık süre içinde kendilerinden hiç hasar ödemesi talep edilememesi durumunda, sigortalılarına bir sonraki yenileme yılında ödül olarak kasko sigortası poliçesi primlerinde belli oranlarda indirimler yaparlar. Buna "hasarsızlık indirimi" denir. Hangi hallerde hasar ödemesi taleplerinin hasarsızlık indirimini etkilemeyeceği, kasko poliçesi özel şartlarında maddeler halinde yer almaktadır.

Her sigorta şirketinin bu konuda farklı uygulaması olmakla beraber; yılda bir defa oto camları, belli bir yüzdeye kadar olacak mini onarımlar gibi hasarların talebi ve ödenmesi durumu genelde birçok sigorta şirketinde hasarsızlığı etkilemez. Ama tüm sigorta şirketlerinde geçerli ve hasarsızlığı bozmayan tek durum yüzde 100 rüculu kazalardaki hasar ödemeleridir. Yüzde 100 rüculu kazalar hasarsızlık indirimini etkilememektedir. Bunun açıklaması şudur: karşılaştığınız trafik kazasında sizin hiçbir kusurunuzun bulunmaması, yani karşı tarafın tamamen kusurlu olmasıdır.

Tabii sigortalı olarak sizin kusursuz olduğunuz zabıt veya tutanak gibi kazaya neden olan kusurlu tarafın tespit edilmesi şartıyla. Sayın Demirkol; size böyle bir teknik açıklamayı yaptıktan sonra mailinizde anlaşılmayan hususlar olduğunu söylemeliyim. Karşılaştığınız trafik kazasında kusur tamamıyla karşı tarafta mı? Karşı taraf belirlenmiş mi? Bu bir tutanakla tespit olmuş mu? Bütün bunlara olumlu bir yanıtınız varsa kaskonuzun olduğu sigorta şirketine başvurabilirsiniz. Kaskonuzdan hasarınızın onarımı yapılır ve kaskonuzdaki hasarsızlık indirimlerimi de bozulmamış olur. Mailinizden farklı bir anlam çıkıyor. Hasar ödemeniz için kendi trafik sigortanızın bulunduğu şirkete değil de karşı tarafın trafik sigorta şirketine başvurmanız gerekir.

Servis müdürlüğüm sırasında araç sahibi müşterilerinden şu yönde istekleriyle devamlı karşılaşmışımdır. "Aracın kasko sigortası hasarsızlık indiriminin yüksek olduğunu, bunu kaybetmemek için bir takım onarımları kendilerinin karşılaması yönünde" Şöyle bir hesaplama yapmak yerinde olur. Günümüzde yetkili servislerinde orta gamda bir aracın bir ön çamurluğunun boyası 120-160 TL civarındadır. Buna elektrik ve kaporta işçiliği de eklenirse rakamın daha da artacağı malumdur. Oysa aracınızın kasko sigortası primi ne kadardır ki, yüzde oranını hasarsızlık indirimi, yukarıda örnek verdiğim biçimde cebinizden karşılayacağınızı onarım giderinden fazla olsun. Kaldı ki; en düşük hasarı örnek verdim. Kaldı ki; sigorta sürenizin biteceği zamana kadar bir hasarla karılaşmayacağınızı kim bilebilir ki. Bu nedenle herhangi bir trafik kazası ile karşılaştığınızda hasar ödemenizin tazmini için hasarsızlık indirimi hususunda yukarıda verdiğim örneği dikkate alınız.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.