otohaber_logo
Haberler
"İ" Eğlence
Alman üretici BMW, ConnectedDrive teknolojisini birkaç basamak daha geliştirerek, sürücü ve yolcu için daha pratik özellikler sunuyor. Bu sayede sürücü ve yolcular, otomobilin içinde geçirdikleri vakitlerde işlerini ofis yerine yolda yönetebiliyor.
"İ" Eğlence
Sadece ulaşım aracı olmaktan çıkan otomobillerde vakit nakittir kavramını destekleyen en büyük sistemlerden biri de multimedya ekipmanları oluyor. Alman üretici BMW'de, yeni nesil multimedya özelliklerini temsil eden ConnectedDrive, yeni özellikleriyle karşımıza çıkıyor.
ConnectedDrive'ı özetlersek; araç, sürücü ve çevrenin sanal ağ içerisine entegrasyonu yorumunu yapabiliriz. Bu sistemde mobil radyo sinyal teknolojisi kullanılırken, akıllı telefonlar ve bağlantısıyla kontrol ekranı ile iDrive yani yönetim butonu yer alıyor. Özellikle sistemin internet bağlantısıyla karşınıza çıkan arama motoru Google ise, otomobilin ofis ortamına dönüşmesinde en büyük katkıyı sağlıyor. Ekran üzerinde bulunan internet sayfasında, iDrive'ı kullanarak arama yapabilirsiniz. Veri girmek için ise ekranda çıkan saat şeklindeki tablo üzerinden iDrive ile, kelimeleri seçerek internet sitesine ulaşabiliyorsunuz.
Başlangıçta zor gibi görünen kelime yazımına zamanla alışıyorsunuz. Diğer tarafta konuşma dilini yazıya dönüştürme özelliği de bulunuyor. Ayrıca dünya genelindeki radyo istasyonlarını internet üzerinden dinlerken sosyal medyayı da takip edebilirsiniz. Yeni müzik bankası ise sürücünün işini oldukça kolaylaştırıyor. Çünkü geçmişte DVD, USB ve MP3 çalarlarda en fazla 10.000 adet parça yüklenebilirken, BMW'nin internet üzerinden ulaşılan müzik kutusunda 14 milyon adet şarkı var. Yani klasik, pop veya rock gibi, ne tür şarkı dinlemek isterseniz, burada var. Dinlemek istediğiniz parçayı yine iDrive butonunu çevirerek ekran üzerinde belirleyebilirsiniz.
Sistemin, navigasyon ve diğer birimlere ulaşım hizmetleri devam ederken ayrıca sürücünün ulaşmak istediği en yakın benzinci, restoran vb. yerler Telematik uygulamasıyla bilgi vermeye devam ediyor. BMW "i" alt markasında ConnectedDrive hizmetleri için özel bir bölüm sunulurken, yakın gelecekte artacak sistem özellikleri sayesinde de hizmet özellikleri büyüyecek. Bu yeni teknolojinin geliştirilmesinde yoğun çalışmalar gerçekleştiren Alman üretici, ConnectedDrive Store üzerinden yenilemeler ve güncellemeler yapacak. Şifre koruma özelliği sayesinde, kullanıcı kendi kişisel bilgilerini güvence altına alıyor. Araç satılacağı zamansa eski bilgiler değiştiriliyor. Bunlara ek olarak; bir otomobilde olması gereken birçok özellik de bu teknolojide kullanılmaya devam ediliyor.

Akıllı cep telefonları sayesinde artık araçtaki neredeyse her türlü fonksiyona ulaşılıyor.

Zengin özellikler sunan sisteme ulaşmak ve yönetmek pratik olsa da menü sayısı çok fazla.

ConnectedDrive teknolojisinin geliştirilmesinde konsept model olarak görev yapan i3, dünyanın tamamı online kontrol edilen ilk elektrikli otomobili olma özelliğine sahip olacak. Bu araçta görev yapan, eDrive teknolojisine özel olarak uyarlanan ConnectedDrive'ın işlevleri arasında, sürücünün yola çıkmadan önce cep telefonundan aracın menzilini kontrol etmesi ya da navigasyon sistemiyle şarj istasyonlarının aranması yer alıyor. Otomobilin konumuna bağlı olarak, bataryanın mevcut şarj durumuna göre ulaşacağı varış noktaları grafik üzerinde gösteriliyor. Gösterilen menzil karşısında sürücü Comfort, Eco Pro veya Eco Pro+ modları arasından seçim yapıyor. Ayrıca sürücü, en yakın şarj istasyonunu görerek oraya rezervasyon yaptırabiliyor.

Sürücüsüz otomobillerin yollara çıkmaya hazır olduğu günümüzde BMW, geliştirdiği HAD (Highly Automated Driving) yani İleri Derece Otomatik Sürüş Teknolojisini tamamladı. Başta Nürnberg ile Münih arası olmak üzere Almanya'da test edilen bu teknolojide sürücüsüz araç, yol üzerinde hareket halinde seyrederken, sistem kamera ve radarlarla ön, arka ve yanlarındaki araçların hareketlerini takip ediyor. Sürüş sırasında diğer araçların yavaşlama ve hızlanma gibi durumlarında kendi kendine fren ve gaz gibi yapabiliyorken, olası bir tehlikede de şerit değiştirebiliyor. Etrafını 360 derece tarayan bu sistemin tüm özellikleriyle 2014'te hazır olması bekleniyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.