otohaber_logo
Haberler
İkinci elde fiyatlar artıyor
Piyasada sıfır otomobil stoklarının az olması ya da ileri tarihe gün verilmesi otomobil almak konusunda kararlı olan tüketiciyi ikinci ele yönlendiriyor. İkinci el fiyatları da stokların azalması nedeniyle yükselişe geçti.
İkinci elde fiyatlar artıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Otomotiv Meclisi Başkanı Yüksel Mermer, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ikinci el piyasasının şu andaki en önemli gündeminin galerilerin şehir dışına taşınması ve galericiliğin de meslek haline getirilmesi olduğunu söylemişti. Ancak piyasa son günlerde yapısal sorunlarından çok araç bulma ve artan araç fiyatlarıyla meşgul. Geleneksel olarak 0 km'de belli tipte araçların satıldığı ve bu araçların da süreç içinde ikinci el piyasasına yönlendiği düşünülürse zaten piyasada yeterli araç çeşidi ve stoğu yok. Sorunlara rağmen, Türkiye'de ekonomik çap olarak ciddi boyutu olan bir ikinci el piyasası var. Otomotiv şirketleri 2010 yılının özellikle ilk yarısının çok durgun geçeceğini tahmin ediyorlardı. Buna temel gerekçe olarak da 2009 yılında yapılan indirimlerin 2010 alımlarını da öne çekmiş olabileceği öngörüsüydü. Bu yüzden neredeyse tüm şirketler 2010 yılı için stoklarını minimum düzeye indirdi. Ancak öngörüler tutmadı ve yılın ilk döneminde otomobil satışlarında geçen yılla aynı düzey tutturuldu. Böyle olunca da piyasada neredeyse otomobil kalmadı. Otomobil satın almaya yönelenler sonraki aylara tarih alınca doğal olarak ikinci ele yöneldi. İktisattaki, talebin artıp arzın aynı kalması durumunda fiyatın artması prensibi devreye girince doğal olarak ikinci el fiyatları da yükseldi. Zaten Türkiye'de geleneksel olarak ikinci el otomobil piyasası, 0 km araçların toplam satışından yaklaşık 1.5 kat daha fazla olduğu varsayılıyor. 0 km'de tahminin üzerindeki satış adedi ikinci eli de doğal olarak hareketlendirdi. Piyasada yeterince uygun, istenen tipte araç olmaması ikinci elde de fiyatların yükselmesine neden oldu. Beklemek istemeyen ve hemen otomobiline binmek isteyen tüketiciler için iyi bir seçenek olan ikinci el otomobiller, artan talep nedeniyle el yakmaya başladı. İşin bir de satıcılar boyutu var. Otomobilini satmak isteyenler ya da elinde daha uygun fiyata otomobil alıp, elinde kalan ikinci el otomobil esnafı fiyatların artmasından memnun. Alışılagelmiş fiyat ortalamasının üzerinde fiyatla otomobillerini satanlar talebin artmasıyla daha fazla gelir elde etmiş oldu.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.