otohaber_logo
Haberler
Ömrünü Tamamlamış Otomobiller
Trafikteki yaşlı araçların geri dönüşümü, Türkiye’nin cari açığına olumlu katkı sağlayacak. Dünyanın bir numaralı hurda demir ithalatçısı Türkiye, hurdaya 9 milyar dolar ödüyor.
Ömrünü Tamamlamış Otomobiller
Türkiye'de trafiğe kayıtlı araçların büyük bir kısmı eski teknolojiyle üretilmiş, yaşlı araçlar. Araç parkındaki araçların hemen hemen yarısından fazlası 12 yaşın üstünde. Yeni teknolojiye sahip araçlara göre daha fazla yakıt tüketen bu araçların yeni bir teşvik paketiyle hurdaya çıkarılması, enerjide dışa bağımlı Türkiye'nin enerji faturasının da azalmasına neden olacak. Ayrıca, Ömrü Tükenmiş Araçların, geri dönüşümü de ekonomiye büyük katkı yapacak. Demir, çelik, bakır, kurşun, aluminyum, plastik, kauçuk, cam, elektronik aksamlar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecek. Bu durum; Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf edilmesi sağlanacak. Yeni bir hurda teşvik programıyla, sadece çelik endüstrisine yaklaşık 100.000 ton çelik hurda tedarik edileceği tahmin ediliyor. Enerjiden sonra en fazla dövizi hurda demire ödeyen Türkiye'nin cari açığının azalmasına da katkı sağlayacak.

Hurda İthalatında 1 Numarayız

Hurda demir-çelik, Türkiye'nin dışa bağımlılıkta en yüksek orana sahip olduğu alanlardan biri. 2010 yılı hurda demir-çelik ithalatı 9 milyar dolara yaklaşıyor. Türkiye, dünyanın 1 numaralı hurda demirçelik ithalatçısı. Eğer, hurda araçlara yönelik bir teşvik sağlanırsa, Türkiye'nin hurda demir-çelik ithalatı faturası ciddi bir oranda azalır. Uzmanlar, hurdaya ayrılan araç sayısının oldukça az olduğunu söylüyorlar.

Otomobilde 15.000 Parça Var

Ortalama bir araç 15.000 parçadan oluşuyor. Araçların yaklaşık 4'te 3'lük kısmı ise metal aksamlar. Ancak, araçlardaki metal aksamların dışında, cam, kauçuk, plastik ve elektronik aksamlar da ekonomiye kazandırılabiliyor. Yetkililer hurda araç dönüşüm oranının gazete kağıdı, konserve tenekeleri veya cam kavanozları dönüştürmeye göre yüzde 75 fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa Ham Madde İhtiyacını Hurda Otodan Karşılıyor

Avrupa Birliği, araçların geri dönüşümüyle hurdalara hayat vermeye hazırlanıyor. AB'nin bu çalışmaları, otomobil üreticilerinin hurdadan yüzde 100 dönüşüm ile üretime geçmesini sağlayacak. Uzmanlar maddenin tekrar kullanımı ile Avrupa otomotiv endüstrisinin en büyük sorunlardan olan hammadde ve ekolojik etkilerinin minimuma indirilmesini amaçlıyor. Proje ile çevre ve hammadde sorunlarının kısmen aşılması bekleniyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.