otohaber_logo
Haberler
Küçük Yenilikler
Bosch’un Frankfurt Otomobil Fuarı’nda (IAA) düzenlediği tanıtımlarda yeni nesil sileceklerden alternatif yakıtlar için geliştirilen yakıt sistemlerine ve akıllı park sistemlerine kadar uzanan birçok yenilik vardı. Bu sistemler arasında yeni marş motoru, a
Küçük Yenilikler

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergilenen teknolojiler, belki de herkesin ilgisini yeni otomobiller kadar çekmese de hayranlıkla bakılan o makinelerde gizli bir güç olarak görev yapıyorlar. En küçük sensörden motor bloğuna veya havayastıklarına kadar uzanan teknolojik yenilikler sayesinde otomobilin gelişimine katkı sağlanıyor. Bosch'un geliştirdiği C60 isimli yeni marş motoru 2.0 lt'lik benzinli motorlar için sunulan dünyanın en küçük marş motoru olma unvanına sahip. C60'ın çapı 60 mm ve 0.8 kW ile 1.2 kW arasında güç üretiyor. Yaklaşık 2 kg'lik ağırlığı olan C60, ayrıca start stop sistemiyle de uyum sağlıyor. C60'ın içerisinde bulunan bakır oranıyla birlikte çelik ve alüminyum miktarı da değişirken özellikle rölelerin boyutlarının azalmasıyla oluşacak voltaj düşüşü de en aza iniyor. Alman üretici, benzinli ve dizel motorlar için geliştirilen bu yeni marş motorunun üretimine 2013 yılının sonlarında başlanacak.

Yazı: Baturhan Boyacılar

SMG 180/120 ELEKTRİK MOTORU

Bosch'un geliştirdiği ve IAA'dan birkaç gün önce tanıtılan SMG 180/120 elektrik motorları, kompakt yapısı ve hafifliği sayesinde hibrid ve elektrikli otomobiller için büyük avantajları sunuyor. İçten yanmalı motorla birlikte çalıştığında 40 kW (HP) ek güç sunarken, elektrikli araçlarda ise 80 kW'lik ek güç söz konusu. Ayrıca bu yeni elektrik motorları 200 Nm'ye kadar da tork üretebiliyorlar. Sürücünün gaz pedalı tepkilerine kısa zamanda cevap verecek kadar hızlı ve sessiz olan bu elektrik motorları bakım gerektirmeyen yapısıyla da uzun vadede de kolaylık sağlıyor. Ayrıca SMG 180, 4 tekerlekten çekişli araçlarda aktarmaya da destek oluyor. Özellikle yeni nesil araçlarda fren kuvvetini yani kinetik enerjiyi depolayarak enerjiye dönüştürerek aktarmada kullanan araçlarda görev yapan SMG 180, 12.800 d/d'ye kadar ulaşıyor.


YENİ BİR ALTERNATÖR

Bosch'un yeni alternatöründe sargı ünitesi küçültüldü. Özellikle statörde yeni bir düz sargı tekniği geliştirildiği için bakır tellerin oluşturacakları manyetik alanların etkileri artarak yoğunluğu azalıyor. Bu sayede 130 ile 250 amper arasında elektrik akımı oluşuyor. Ayrıca boyutları da düşürülen yeni alternatörün motor üzerindeki yerleşimi de daha pratik olacak. Bu yeni alternatörün üretimine 2013 yılı sonunda başlanacak.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.