otohaber_logo
Haberler
Güvenliğe Volvo Yorumu
Adını güvenli ve sağlam otomobil kavramıyla özdeşleştiren markaların başında gelen Volvo’nun, geliştirme aşamasında olan ve yakın gelecekte kullanılması planlanan güvenlik teknolojilerini, markanın anavatanı olan Göteborg’da inceledik.
Güvenliğe Volvo Yorumu
Güvenli otomobil kavramını uzun yıllar önce 3 noktadan bağlantılı emniyet kemeri ve diğer teknolojileriyle harmanlayarak İsveç çeliğinin içerisine saklayan Volvo, sağlamlık konusunda dünyanın en iddialı markalarının başında geliyor. İsveçli marka özellikle 1970 yılında kurduğu kaza araştırma ekibinin de desteğiyle yaptığı araştırmaların sonuçlarına paralel olarak her insanın güvenliğini koruyacak teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Özellikle yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlara göre ağır yaralanmalı kazaların yüzde 30'u tek araçla yapılırken yüzde 22'si arkadan, yüzde 17'si önden çarpmalar sonucu oluyor, yine bu sonuçlara göre yüzde 12'si geçişlerde ve yüzde 5'i de dönemeçlerde meydana geliyor.
Bu ölümcül kazaları azaltmak markanın geliştirdiği karanlıkta yaya algılama, hayvan algılama, bariyer algılama, otomobiller arası iletişim, direksiyon yönlendirme destekli mesafe kontrollü hız sabitleyici gibi yeni teknolojiler, Volvo'nun 2020 hedefleri için önemli adımlar olacak. Volvo'nun
2008 yılında ortaya koyduğu projesinde ise 2020 yılından itibaren hiçbir Volvo otomobilinin içinde ölümcül ya da yaralanmalı kazanın olmaması hedefleniyor. Otomobil, trafik, sürücü ve hız gibi konular dikkate alındığında oldukça iddialı olan 2020 planlarında bir adım daha atıyor.
Baturhan Boyacılar
Göteborg/İsveç

KARANLIKTA YAYA ALGILAMA
Zifiri karanlıkta da görev yapan gece görüş kamerası gelişmiş poz çekme özelliğiyle hıza duyarlı bir yapıya sahip. Araç karanlıkta hareket ederken yaya veya bisikletli bir kişiyi tespit ettiğinde sürücünün müdahalesine ihtiyaç duymadan sistem fren yapıyor. Sistemin 2010'da tanıtılan Tam Otomatik Frenli Yaya Algılama sistemi üzerinden geliştirilirken, 2014 yılı sonunda yeni Volvo XC90'da sunulacak. Bu sayede yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarının azalması bekleniyor.

HAYVAN ALGILAMA
Hayvanlar için çarpışma azaltma sistemi de dünyada bir ilk özelliğini taşıyor. Bu teknoloji, gün ışığında ve karanlıkta hayvanları algılama ve tam otomatik frenlemeyi içeriyor. Hayvan algılama, 2014 yılı sonunda pazara sunulacak Volvo XC90'da tanıtıldıktan sonra yeni nesil tüm modellere entegre edilecek. Yabani hayvanların yer aldığı trafik kazaları çoğunlukla ekonomik sürüş hızlarında gerçekleşiyor. 100 km/s'nin üstünde hızlarda bir geyikle çarpışma durumunda, yaralanma riski yüzde 70 oranında artıyor. Çarpışma hızı 70 km/s'nin altına indirildiğinde, otomobilin güvenlik sistemleri etkili oluyor ve ciddi yaralanmaların meydana gelme riski oldukça azalıyor.

OTONOM PARK
Sürücünün, otomobilini park etmek için vakit kaybetmesini önleyen bu sistemde araç sahibi boş park alanı bulma ve park etme derdinden kurtulacak. Sistemin çalışmasında sürücü aracını otopark girişinde bırakıyor, otomobil kameralarıyla hareket ederek park edilecek bölgeyi buluyor ve kendi kendine park ediyor. Bu sistemde sürücü otonom otopark özelliğini etkinleştirmek için bir cep telefonu kullanıyor ve sonra otomobilden uzaklaşıyor. Araç, park yerini belirleyip gitmek için sensörlerini kullanıyor. Otonom sürüş özelliğini diğer nesneleri algılama ve otomatik fren yapma özellikleriyle birleşirken otomobilin otoparktaki diğer araçlar ve yayalarla güvenli bir şekilde iletişim kurmasına imkân sağlıyor. Hız ve fren, park ortamına sorunsuz entegrasyon için uyarlanmış.

DİREKSİYON YÖNLENDİRMELİ BARİYER ALGILAMA
Direksiyon yönlendirme destekli yol kenarı ve bariyer algılama sistemi, yoldan çıkmayla sonuçlanan kazaları önlemede sürücüye yardımcı oluyor. Bu teknolojide otomobil, takip ettiği yolun mesafesiyle yaklaştığı yüksekliği arasındaki kot farkını hesaplıyor. Olası farklarda aracın tekrar yola geri dönebilmesi için direksiyonu yönlendiriyor. Bu sistem de 2014 yılı sonuna tanıtılacak ve Volvo XC90'da sunulacak.

DİREKSİYON YÖNLENDİRME DESTEKLİ MESAFE KONTROLLÜ HIZ SABİTLEYİCİ
Sürücü bir düğmeye basarak yönlendirme desteği için ACC sistemini aktif hale getiriyor. Otomobil, kamera ve radar sensörlerinden gelen verileri kullanarak, önündeki aracı takip ediyor. Bu sırada motor, frenler ve direksiyon, kendiliğinden bu sürüşe uyum sağlıyor. Bu sistemde 2014 yılı sonunda tanıtılacak Volvo XC90 ile birlikte sunulacak.

OTOMOBİLDEN OTOMOBİLE İLETİŞİM
Birisi size otomobillerin birbirleriyle konuşacaklarını ve hatta sürücülerini uyaracaklarını söylese inanır mıydınız? Peki bunu 15-20 yıl önce yapsaydık kaç kişi inanırdı? İşte birbirileriyle konuşan otomobillerde kırmızı ışık ihlal uyarısı, yeşil ışık hız tavsiyesi, hava ve yol bilgisi, acil durum araçları uyarısı, acil fren uyarısı, yavaş veya bozuk araç uyarısı, yol çalışması uyarısı, trafik yoğunluğu uyarısı, araç içi tabela tanıma, motosiklet yaklaşma göstergesi araç içerisinde bulunan gösterge panelinden tespit edilebiliyor. 2016 yılından itibaren otomobillerde görev yapacak olan bu sistem üzerinde, farklı otomobil üreticilerin anlaşma sağlaması planlanıyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.