otohaber_logo
Haberler
Son Nokta Mı Oluyor?
Son dönemdeki zararını kara geçirmek için daha lüks modellere yönelme stratejisini uygulamaya gün saydığı iddia edilen Fiat Grubu’nda, kulislerde Punto’nun üretiminin sonlandırılması konuşulurken, küçük sınıfın gedikli modelinin takipçisi 500 uzantılı bir
Son Nokta Mı Oluyor?

Alfa Romeo, Lancia, Ferrari ve Maserati gibi markaların sahibi olan Fiat Grubu aynı zamanda Chrysler birleşmesiyle de son dönemlerde adından sıkça söz ettirmişti. Yakın gelecek için 9 milyar Euro'luk yeni bir yatırım planından söz edilen grubun odağındaysa halk otomobillerinden lükse bir kayış söz konusu olabilir. Bu iddia Bloomberg'den çıktı.

Haberin en vurucusu noktası Punto (Punto, nokta anlamına geliyor) hakkında. Hayatına "Grande" ve "Evo" gibi uzantılarla devam eden ve son olarak sadece "Punto"da karar kılınan küçük sınıfın gedikli modelinin yerini alacak olan aracın adı 500'ün bir uzantısı olabilir deniliyor. 500 modeliyle karlı bir operasyona imza atan Fiat, nostaljik tasarımlı bu aracın 500C adındaki cabrio ve 500L adındaki MPV/Crossover senteziyle de yönünü yukarıya doğru çevirdi. Öte yandan Kuzey Amerika pazarına 500 ile yeniden giren Fiat, bu gelişimi 500X modeliyle de pekiştirecek. Öyle ki Fiat, 500X'in prototipini 500L lansmanında sergilemekten bile çekinmemişti. Bu bahsettiğimiz araçların platformu, Jeep'in yeni küçük/kompakt SUV'larında da kullanılacak.

Haberin devamında İtalyan tarzı lükse odaklanılacağı söyleniyor. Bu sebeple Alfa Romeo 4C'nin Spider versiyonuyla, üretimi adeta yılan hikayesine dönen potansiyel Amiral Gemisi sedan Giulia'dan da bahsediliyor. İtalya'da üretilip tüm dünyaya ihracatı gerçekleştirilecek olan bu iki model haricinde elbette Maserati Ghibli ve "Mızraklı Marka"nın Levante adını alacak olan SUV gibi araçlar da İtalya'da üretilecek. 500'ün üretimi maliyetlerin daha düşük olduğu Polonya'da devam edecek bu yeni 5 kapılı 500'ün de burada üretileceği tahmin ediliyor. Bir diğer fabrika ise Kragujevac/Sırbistan'da bulunuyor. Bu fabrikadaki ağırlık ise 500L'de.

Fiat için üretim yapan en büyük üretim tesislerinden biri olan Bursa'daki Tofaş fabrikasının da bu değişimde payı büyük olacak. Yeni bir sedan için çalışmaların sürdüğü Tofaş fabrikasında, hal-i hazırda Linea, Doblo ve Fiorino üretimi gerçekleşirken, Opel Combo, Citroen Nemo ve Peugeot Bipper de bizde üretiliyor. Bu araçlara yakın zamanda Ram yani daha bilindik adıyla akrabası Dodge da eklenecek.

Yazı: Birkan Demir Çalışkan


159 ve 166'nın yerine geliştirilen Giulia, markanın Amiral Gemisi olacak.


4C Spider'ın karbon-fiber karoseri, coupe kardeşinden farklı olacak.


Fiat 500X, küçük ve kompakt Jeep modellerine de evsahipliği yapacakken, 2014'te yıllarda olması planlanıyor.


Punto Tarihçesi

1993: Uno'nun yerine geldi.


1999'da ikinci nesil, 2003'te makyaj gördü.


2005 ise Grande zamanı idi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.