otohaber_logo
Haberler
Spyker Saab'ı satın aldı
Hollandalı spor otomobil üreticisi, GM ile Saab’ı satın alma konusunda anlaşmaya vararak İsveçli’nin yok olmasını engelledi.
Spyker Saab'ı satın aldı


GM'in ekonomik kriz nedeniyle yenilenme sürecinde birçok markayı elinden çıkarmak istemesi ve bu paralelde 2009 yılının Ocak ayından itibaren, Saab'ı satışa çıkardığı açıklanmıştı. Ancak GM, uzun bir süre bu amacına ulaşamamış ve kısa bir süre önce şirketi tasfiye etmeye başlayacağını duyurmuştu. Daha sonra İsveçli spor otomobil üreticisi Koenigsegg, Saab ile anlaşmaya yakın olduklarını açıklamış, ancak son dakikada bu işlem gerçekleştirilememişti. GM sonunda amacına ulaştı ve Saab'ı elinden çıkarmanın yolunu buldu. Hollandalı spor otomobil üreticisi olan ve bir kısa bir süre öncesine kadar bir F1 takımına da sahip olan Spyker, geçtiğimiz hafta İsveçli markayı alma konusunda GM ile anlaştığını açıkladı. Saab'ı, GM'den 400 milyon dolara satın alan Spyker, bunun 74 milyon dolarını nakit olarak ödeyecek. Nakit ödeme iki aşamada gerçekleşecek: İlk ödeme 15 Şubat tarihinde 50 milyon dolar, ikincisiyse 15 Temmuz'da 24 milyon dolar şeklinde. Ayrıca Spyker, GM'in 326 milyon dolarlık imtiyazlı hissesine de sahip olarak borcunu tamamlamış olacak. Öte yandan İsveç Hükümeti, Saab'ın Avrupa Yatırım Bankası'ndan istemiş olduğu 400 milyon Euro'luk ödeneğin garantörlüğünü talep etti. Bu açıklamanın kısa bir süre içinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Spyker'ın patronu Victor Muller konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: "Saab'ın tarihinde bir sonraki sayfayı açmak için sabırsızlanıyoruz. İlk amacımız Saab'ı kendi başına kar eden bir şirket haline getirmek. Bu kolay değil ama başaracağımıza inanıyorum". İsveçli üreticinin 2008'de 412 milyon dolar zarar edip, 2001 yılından beri hiç kara geçmediğini düşündüğümüzde bu gerçekten zor olacak gibi görünüyor. Saab, 9-3 ve 9-5 modellerini İsveç'teki Trollhättan fabrikasında üretmeye devam edecekken, 9-4X modelinin GM'in Meksika'daki fabrikasında üretilmesi konusunda ABD'li üretici ile anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmayla Saab'ın bağımsız bir marka olarak geleceği garanti altına alınmış oldu ve şirketin yeni adı Saab Spyker Automobiles olarak değiştirildi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.