otohaber_logo
Haberler
Sürprizler Risk Olmasın
Karlı zemin üzerinde kayarak birbirine çarpan otomobiller, yokuşu çıkamadığı için veya aküsü yetersiz olduğu için yolda kalarak yolu tıkayanlarla karşılaşma sezonu açıldı. Kış mevsiminde yaşanacak tatsız sürprizleri minimuma indirmenin kolay yolları var.
Sürprizler Risk Olmasın

Kış mevsimiyle birlikte soğuklar ve buzlanma bazen hem otomobiller hem de yayalar için kötü sürprizler yaratabilir. Aslında bu sürprizlerin kaynağında ise ihmal yatar. Kış lastiği bulunmayan, farı, sinyali yanmayan otomobillerin veya dikkatsiz sürücülerin yol açtığı riskler bu sürprizlerin en büyük kaynağını oluşturuyor. Periyodik bakımları düzenli olarak yaptırılan, kış lastiğiyle bu mevsimi geçiren araçlarla trafik güvenliği ve güvenli sürüş de sağlanır. Bunlarla birlikte araca binmeden önce aracın camlarını, far ve sinyallerinin üzerindeki kar ve buz parçalarını temizlemek gerekir. Bunlara ek olarak kapı fitillerinin ve anahtar yuvalarının donmaması için buz önleyici spreyle tedbir almakta yarar var. Bu sayede kış mevsimi kabus olmaktan çıkarken siz de görevinizi fazlasıyla yapmış olmanın verdiği güvenle yolunuza devam edebilirsiniz.

Yazı: Baturhan Boyacılar


AKÜ

Akü, soğuk kış günlerinde en çok etkilenen parçaların başında geliyor. Oldukça uzun ömürlü bir parça olan akünün şarj yoğunluğunu kontrol ettirmek, gerekiyorsa bu parçayı şarj ettirmek veya yenisiyle değiştirmek şarttır. Aksi halde düşen hava sıcaklıklarında elektrik üretmekte zorlanan akü, motorun ilk marşı sırasında bir hayli zorlanır. Hatta yoğun bir trafikte veya ıssız bir yolda mahsur kalabilirsiniz. Ayrıca otomatik şanzımanlı araç sahiplerinin otomobillerini ittirerek çalıştırma ihtimali de yok. Zaten ittirerek çalıştırmak araç için oldukça tehlikelidir.



ANTİFRİZ

Kış mevsiminde otomobillerin ihtiyaç listesinin ilk sıralarında kuşkusuz antifriz gelir. Çünkü antifriz ihmale gelmez ve bu sıvının eksikliği nedeniyle bir çok araç sahibi mağdur olur. Antifriz, su ile yaptığı karışım sayesinde motorun soğutma kanallarının donmasını engellerken temizleme özelliği sayesinde de korozyonu önler. Bu nedenle antifrizi belli aralıklarla kontrol ettirip tamamlatmak gerekiyor. Ayrıca antifriz yoğunluğu da kontrol ettirilip motoru hangi sıcaklığa karşı koruyacağı da ölçtürülmelidir. Çünkü her şehrin değişen sıcaklığı radyatördeki antifriz yoğunluğunu etkiler.


PERİYODİK BAKIMLAR

Periyodik ya da koruyucu bakımlar, her araç için üreticisinin belirlediği kilometre veya zaman aralığında yaz ya da kış mevsimi gözetmeksizin yapılması gereken uygulamalardır. Bu bakımlarda motor yağı ile yağ, yakıt ve hava filtreleri, bujiler, fren balataları ve diğer sarf malzemeler zamanında değiştiriliyor. Bu sayede otomobil yeniden rahat nefes alırken ayrıca periyodik bakımlarda motor bağlantı noktaları, rot ve balans ayarları, antifriz kontrolü, akü, lastikler ve diğer çok sayıda kontrol yapılır.


AYDINLATMA SİSTEMİ

Farlar, sinyaller ve stop lambalarının verimli aydınlatma sağlaması için bu sistemler belli aralıklarla kontrol ettirilmelidir. Kendi aracımızla diğer sürücüler ve yayaların güvenliğini direkt etkileyen aydınlatma sistemi ekipmanları kışın daha da ön plana çıkarken özellikle ampullerinin gerektiğinde değiştirilmesi gerekirken her araçta yedek ampul ile sigorta bulundurulmasında yarar var. Çünkü ampullerin ne zaman ömrünü tamamlayacağı ve sürücüyü karanlıkta bırakacağı bilinmez.


SİLECEK

Otomobilin ömürlü parçalarından biri olan silecekler, aşındığında cam üzerinde leke bırakarak küçük çizgilere neden olurken çıkarttığı gıcırtı sesiyle de sürücü için sinir bozucu olabilir. Ancak ömrünü tamamlayan silecek ve silecek lastikleri, sürücünün görüş açısını ve netliğini yani sürüş güvenliğini direkt etkilediği için bu parçanın zamanında mutlaka kontrol ettirilip yenilenmesi gerekir.


KIŞ LASTİKLERİ

Hava sıcaklığını +7 derece ve altına düştüğünde yaz lastikleri yani aracın üzerindeki standart lastikler yetersiz kalır. Kış lastikleri; +7 derecenin altındaki havalarda; diş derinlikleri, hamur özellikleri ve desen yapıları sayesinde yolu daha iyi kavrarlar. Zaten sırt yüzeyinde bulunan kılcal kanallarının etkisiyle suyun boşaltılmasına da yardımcı olan kış lastikleri aracın sürüş güvenliğinden de taviz vermezler. Zaten yapılan testlerde kış lastikleri, yaz lastiklerine göre buzlu zeminde yaklaşık yüzde 25-30, karlı zeminde ise yaklaşık yüzde 50-60 daha kısa fren mesafesi sunarken daha iyi yol tutuş özellikleri de bulunuyor. Kış lastikleri sayesinde sürücünün sürüş güvenli, direksiyon hakimiyeti ve fren mesafesi kontrol altında olurken olası kazalarında da önüne geçilir. Kış lastiği satın alırken de aracınızın yetkili servisine veya yetkili lastik bayisine müracaat ederek destek alabilirsiniz. Birde kış lastiği satın alırken üretim tarihine dikkat etmeniz gerekir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.