otohaber_logo
Haberler
Trafik sigortasında indirim neden başlamadı? İşte cevabı...
Trafik sigortalarında beklenen prim indirimi halen gerçekleşmedi. Her il için ayrı indirim oranları uygulanacak.
Trafik sigortasında indirim neden başlamadı? İşte cevabı...

Trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması iki-üç güne kadar açıklanacak. İllere göre farklı tavan fiyat uygulanacak, ortalama primlerde yüzde 18-20 indirim olacak. Ticari araçlar da yeni uygulamadan yararlanacak.

OKUYUCULAR günlerdir soruyor, "Trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması 1 Nisan'da başlayacaktı, neden başlamadı, ertelendi mi?". Hatta kimi okuyucular, tavan fiyat gelecek diye sigortasını yenilemediğini belirterek, gecikmenin nedenini merak ediyor. Küçük bir hatırlatma yapayım. 19 Mart'ta, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 1 Nisan'da, trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına geçileceğini, hasar kademelerine göre farklı tavan fiyatlar belirleneceğini açıklamıştı. Şimşek, indirimin, en riskli gruptaki otomobillerde yaklaşık yüzde 28, en düşük riskli araç gruplarında yüzde 26 olacağını, trafiğe yeni çıkacak otomobillerde ise mevcut primlere göre ortalama indirimin yüzde 40'ı bulacağını belirterek, böylece otomobillerde sigorta priminde ortalama yüzde 30'luk indirim sağlanacağını söylemişti.

TİCARİ DE KAPSAMDA


Peki, 1 Nisan geçti, tavan fiyat uygulaması ne oldu, ertelendi mi? Hayır, ertelenmedi; muhtemelen önümüzdeki iki-üç gün içinde de açıklanacak. Öğrendiklerimi sizlerle de paylaşayım, hatta madde madde anlatayım:

- Hasar kademesine göre ortalama prim, bugünkü fiyatlardan yüzde 18 ila 20 indirimli olacak. Yani, indirimler sigortacıların korktuğu gibi yüzde 30-40'ları bulmayacak.

- Tüm iller için tek bir fiyat olmayacak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi hasar oranı yüksek illerde indirim daha düşük olurken, hasar oranı düşük illerde indirim biraz daha yüksek olacak. Örneğin, İstanbul'da fiyatlar bugünkünden yüzde 15 aşağıda olurken, Sivas'ta ya da Adana'da indirim oranı yüzde 18-20'yi bulacak. Şu kesin, indirimin en düşük olacağı il, İstanbul olacak. Şunu da belirteyim, iller arasındaki fiyat farklılıkları çok büyük olmayacak; yüzde 3 ila 6 arasında bir fark olacak.

- Tavan fiyat uygulaması ticari araçları da kapsayacak. Gerçi 2015'te, ticari araçlarda tavan fiyat uygulamasına geçilmiş, sigorta şirketlerinin alabileceği en yüksek primler belirlenmiş, ancak hasarlı-hasarsız sürücü ayrımına gidilmemişti. Yeni düzenlemede, hususi araçlarda olduğu gibi ticari araçlarda da hasar kademesine göre tavan fiyat uygulanacak. Böylece hiç hasarı olmayan 7. kademedeki ticari araç sürücüleri daha düşük prim ödeyecek, hasarı yüksek olan 1. kademedeki sürücülerin tavan fiyatı daha düşük olacak.

- Gelelim, hem tüketicilerin hem sigortacıların en çok merak ettiği konuya; tavan fiyat uygulaması başladıktan sonra geriye dönük prim iadesi olup olmayacağına ya da eski poliçelerin iptal edilip, düşük fiyattan yeni poliçe yaptırılıp yaptırılmayacağına. Öğrendiğime göre, prim iadesi de olmayacak, eski poliçe iptal ettirilip yeni fiyattan poliçe düzenlenmesine de izin verilmeyecek. Tavan fiyat uygulamasının başladığı tarihten itibaren poliçe yenilemesi gelenler açıklanan primler üzerinden sigorta yaptıracak.

Son olarak şunu da belirteyim. Tüm bu öğrendiklerim, bugün için geçerli. Tavan fiyat uygulaması açıklanana kadarki iki-üç gün içinde her şey değişebilir, indirim oranları artırabilir, halen poliçesi olanların tavan fiyattan yararlanması da sağlanabilir.

Noyan Doğan / Hürriyet

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.