otohaber_logo
Haberler
Türkiye'den dünyaya teknoloji ihracı
Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen ve ilk kez Türkiye’de kullanılan uzaktan lazer kaynaklı üretim metodu, sağladığı avantajları sayesinde Ford’un dünya genelindeki üretim noktalarında da uygulanması planlanıyor.
Türkiye'den dünyaya teknoloji ihracı


Henry Ford'un üretim bandını kurarak milyonlarca Ford Model T'nin üretimine başlamasından bugüne 102 yıl geçti. Aradan geçen zamanda Ford Otosan "boynuz kulağı geçer" arasözünü hatırlatırcasına önce Ford'un anavatanı olan ABD'ye Transit Connect ihraç ederken geliştirdiği Kocaeli fabrikası da "Uzaktan lazer kaynağı" teknolojisini kullanan ilk fabrika olma özelliğini kazandı. Uzaktan lazer teknolojisini Türk otomotiv sanayinde ve dünyadaki Ford fabrikaları arasında ilk kez kullanan Ford Otosan, bu teknoloji sayesinde punto kaynağına göre yüzde 40 daha az ekipman ve yer kazancı sağlarken, işletme maliyetlerinde de yüzde 30 tassarufa erişti. Uzaktan lazer kaynaklı üretim teknolojisinin bir diğer avantajı olarak da yüzde 60 daha yüksek birleştirme hızı sayesinde üretim süresi de kısalıyor. Bu sisteme 1.4 milyon Euro'luk yatırım yapan Ford Otosan'ın yatırım maliyeti yüzde 5 arttı. Lazer kaynağın üretime sağladığı avantajlarının yanında üretim hattındaki parçaya dokunmadan 1.4 metre mesafeden işlem yapabilen bu teknoloji sayesinde uygulama hızında 7 ile 10 kat artış sağlıyor. Kaynak fl anşlarını yüzde 40 kısaltan bu yeni teknoloji, aracın toplam ağırlığının azaltılabilmesini ve bu sayede yakıt tüketimini düşürerek, çarpışma testi performansının iyileşmesini de sağlıyor. Ayrıca lazer sayesinde çeşitli metallerden elde edilen elektrotların kullanımı ortadan kalkarken azalan maliyete ek olarak çevrenin korunması sağlanıyor. Lazer kaynağı, montaj sırasında düşük ısı ile birleştirme yaptığı için çeliğin genleşmesini önlerken birleşen parçaların kopma ve burkulma ve çekme dayanım değerlerinin azalmamasını sağlanıyor. Yani montaj sırasında çeliğin mukavemetinde bir değişiklik olması engelleniyor. Lazer kaynağı ile farklı kalınlığa sahip parçaların birleşmesi de sorunsuzca yapılırken kaynak noktalarının küçük ve sık olması da korozyona karşı koruma metotlarına da katkı sağlıyor. Uzaktan lazer kaynağından önce (otomotiv sektöründe en yaygın olarak kullanılan) punto ya da direnç kaynağında kullanılan ekipmanların kaynak noktasına teması gerekiyor. Uzaktan lazerle 0.18 saniyede yapılan birleştirme işlemini punto kaynağı yaklaşık 3 saniyede yapılıyordu. Ayrıca kullanılan elektrotlar da üretim maliyetine ek yük getiriyor. Ford Motor Company, Avrupa Üretim Mühendisliği ve Belçika'daki Genk Fabrikasında yeni Mondeo projesinin fizibilitelerinde yararlanmak üzere Ford Otosan'dan bilgi, teknik detay ve tecrübe paylaşımı talep etti. Ford Otosan 'ın kullanmaya başladığı uzaktan lazer kaynaklı üretim teknolojisi Ford'un tarihine geçecek bir yenilik olacak.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.