otohaber_logo
Haberler
Valentino Rossi
MotoGP’nin tartışmasız en önemli pilotu Valentino Rossi ile İtalya GP öncesinde kariyerini, geleceği ve MotoGP’yi konuştuk.
Valentino Rossi


Geçtiğimiz sezonu değerlendirebilir misiniz? Şampiyonluğu bir kez daha kazanmayı başardın. Sezon sizin için nasıl geçti?


Gerçekten harika bir sezon geçirdim. Ancak şunu da ekleyeyim, çok ama çok zor bir sezondu. Takım arkadaşım Jorge kadar diğer rakiplerim de fazlasıyla güçlüydü. Hepsi birbirinden değerli ve yetenekli pilotlar fakat harika bir sezonun sonunda kazanmayı başardım. Bu yüzden çok mutluyum.

MotoGP'de dokuzuncu şampiyonluğunuzu kazanmış oldunuz. Arkanıza dönüp baktığınızda MotoGP'de kazandığınız başarılar için yeterli diyebilir misiniz?


Kazandığım başarıların ne kadar büyük başarılar olduğunun ve öneminin farkındayım. Fakat ben her zaman daha fazla kazanmayı isteyen bir pilotum. O yüzden ne kadar çok zafer ya da şampiyonluk kazanabilirsem hepsini kazanmayı hedefl iyorum.

Peki onuncu şampiyonluk?


Ben her zaman kazanmayı isterim. Rakamlar çok önemli değil. Daha fazlasını hedefl iyorum.

Geçen sezon en önemli rakibiniz takım arkadaşınız Jorge Lorenzo'ydu. Takım arkadaşınız hakkında ne düşünüyorsunuz?

Jorge gerçekten çok güçlü, hızlı ve azimli bir pilot. Bütün bunların yanında benimle aynı motosiklete sahip! Benim için çok önemli ve şuna eminim ki karşılaştığım en iyi rakiplerden biri. Umuyorum bundan sonra da bu sezonki gibi zorlu ve keyifl i mücadeleler veririz ve MotoGP tutkunlarına eğlenceli anlar yaşatmayı başarırız.

Kariyerinizde her şey çok iyi ilerlerken 2007 yılında Casey Stoner'a karşı çok zorlandınız ve Stoner tek kelimeyle sezonu domine etti. Sezon boyunca Michelin'in lastik performansını eleştirdiniz ve 2008'de takımının tercihine aykırı olarak Stoner ile aynı lastikleri yani Bridgestone kullanmaya başladınız ve şampiyonluğu bir kez daha kazanmayı başardınız. İki lastik üreticisini bizim için karşılaştırabilir misiniz?


Evet haklısınız. 2007'de motosikletimiz ne kadar iyi olursa olsun Casey ve Ducati'yi geride bırakamıyorduk. Evet, düzlükte bizden daha iyiydiler ama virajlı pistlerde lastiğimizden istediğimiz tutunmayı alamıyorduk. Üstelik lastiğimiz çok daha kolay tükeniyordu. 2008'de sizin de söylediğiniz gibi Bridgestone'a geçtik ve Ducati'yi geride bırakmayı başardık. Şimdi Bridgestone ile çok başarılı ve iyi bir ilişkimiz var. Değişim bize MotoGP için önemli sayılabilecek zamanlar kazandırdı.

Önce Formula 1, WRC gibi dünyanın en üst düzey rekabetinin yaşandığı alanlarda lastik rekabetine son verildi ve kontrol lastiği uygulamasına geçildi. Son olarak MotoGP'de de bu uygulama tercih edildi. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence tek lastik uygulamasına geçilmesi spor için utanç verici bir durum. Bu sadece sporu daha eşit hale getiriyor ancak her konuda rekabet edilirken lastik konusunda rekabet edilmemesi spor adına yazık.

Küresel ekonomik kriz doğal olarak MotoGP'yi de etkiledi. Bazı takımlar ekonomik nedenlerle seriden çekildiler. Siz MotoGP'nin ekonomik geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence her şey çok daha iyi noktaya gidecek ve gitmeli. Gridde rekabet eden daha fazla pilota ve takıma ihtiyacımız var. Rekabetin daha fazla olması sporun gelişimi için çok önemli.

Sizin Formula 1 ve WRC gibi diğer motorsporlarını çok sevdiğinizi biliyoruz. Daha önce birkaç rallide start aldınız, birkaç kez de Formula 1 aracıyla testler de yaptınız. Neredeyse her ay bir dergi ya da gazetede sizin kariyerinizin geleceğiyle ilgili bir dedikodu okuyoruz. Bazıları Ferrari'ye geçeceğinizi bazılarıysa WRC'de yarışacağınızı söylüyor. Ne yapmak istiyorsunuz ya da kendinizi gelecekte nerede görüyorsunuz?

Benim şu andaki ilk seçeneğim ve düşüncem MotoGP'de ve takımım Yamaha'da kalmak. Gelecekte ne yapacağıma dair kararımı bu yaz vereceğim. Yaz aylarından önce tam olarak ne yapacağımla ilgili net bir şey konuşmamaya karar verdim. Geleceğimle ilgili ne yazık ki size şimdilik bir yanıt veremeyeceğim.

İstanbul Park'ta üç kez yarıştınız fakat pistimizde hiç yarış kazanamadınız. İstanbul Park hakkında ne düşünüyorsunuz?

İstanbul Park harika bir pist fakat benim için en iyilerden biri değil. Orada kazanamadığım için çok üzgünüm.

Sezona çok iyi başladınız ve takım arkadaşınızla önemli bir mücadele içindesiniz. Yeni sezon hakkında ne düşünüyorsunuz?


Geçtiğimiz sezon gibi çok zorlu bir mücadelenin beni beklediğini söyleyebilirim. Ancak hedefim yine kazanmak.

Son olarak Türk hayranlarınıza iletmek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye'de keyifli zamanlar geçirdim. Orada beni izleyen herkese selamlar gönderiyorum. MotoGP'yi seyretmelerini ve Yamaha'yı desteklemelerini istiyorum.

Yazı: Sercan Çalbak

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.