otohaber_logo
Haberler
Yedek parça alırken yaptığımız hatalar
Otomobilinize yedek parça mı alacaksınız? Birçok kişi taklit parçanın görüntüsü ve benzer ambalajıyla ucuz fiyatına kanıp orijinalden vazgeçiyor. Oysa çoğumuz orijinal yedek parçanın pahalı olmasındaki kaliteyi hesaplamıyoruz.
Yedek parça alırken yaptığımız hatalar



Otomobilimizin kilometresi artıp garanti bitince, periyodik bakımları yetkili servislerde yaptırmak yerine özel servislere gitmeyi ekonomik avantajlarından ötürü tercih edenler büyük bir çoğunlukta. Özel servislerin büyük bir kısmında orijinal yedek parça yerine kullanılan muhtelif parçalar, görüntüsüyle orijinali aratmazken kalitesiyle ve fiyatıyla sizi kandırabilir. Yağ, yakıt ve hava fi ltreleri, fren balataları gibi periyodik bakım parçalarının taklitlerine daha çok rastlıyoruz. Taklit yedek parçalar, görüntüsüyle orijinallerine benzerken ham maddesi, çalışma özellikleri ve kullanım özellikleriyle görevini tam olarak yerine getiremediği için aracı riske sokuyor. Örneğin Volkswagen, 11 farklı markanın fren balatalarını aşınma testine tabi tuttu. Test sonuçlarında taklit fren balatasının orijinale göre 2-3 kat daha hızlı aşındığı ortaya çıktı. Taklit fren balataları daha hızlı aşınırken fren mesafesinde de önemli farklılıklar yaratıyor. Özellikle ısındığı zaman uzun fren mesafesine neden olan fren balatasının orijinali, örneğin 30.000 km giderken aynı şartlarda taklitleri ise ancak 8.000-12.000 km gidebiliyorlar. Bu oranı fiyatlara vurduğumuzda ise orijinal yedek parça çok daha ucuza mal oluyor.

Fren balataları frenleme için büyük risk taşırken taklit filtreler de motora zarar veriyor. Taklit yağ filtresi, motor yağının daha çabuk kirlenmesine neden olarak, motor yağı parçaları arasında yeterli koruma sağlayamıyor. Taklit yakıt fi ltresi, kalitesiz içyapısından dolayı özellikle dizel motorlu araçlarda temizlenmeyen mazotun tortularını enjektörlere taşıyarak tıkayıp motor performansının düşmesine ve ciddi masrafl arın çıkmasına neden oluyor. Hava fi ltresi de yakıt tüketiminin artmasına neden olurken tüm bu fi ltreler motor içerisinde korozyon oluşmasına da ön sebep olur. Bir diğer risk olan taklit egzoz susturucularının iç yapısı, orijinalin özelliklerini taşımadığı için ses yalıtımı yapamaz ve daha fazla gürültüye neden olur. Bu etki olurken daha kısa sürede korozyona uğrayan egzoz hattı, motor verimini düşürürken yakıt tüketimini de arttırıyor. Düşük kalitesinden dolayı ucuz olan taklit yedek parçalar, dezavantajının yanında montajında da zorluk çıkartır. Otomobilin tasarımıyla birlikte tasarlanan ve çalışma özellikleri, malzemesi, mukavemeti üretici tarafından belirlenen orijinal yedek parçaların, kullanım süresi ve özellikleri, dikkate alındığında her zaman avantajlıdır. Bu nedenle otomobil için mutlaka tercih edilmelidir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.