otohaber_logo
Haberler
Yeni Trend Kahverengi Otomobiller
Otomobil alırken önemli bir tercih kriteri olan renklerin de bir trendi var. İşte bu otomobil modasının “rengi koklayan adamı” BASF Coatings Tasarım Direktörü Mark Gutjahr ile geleceğin trend otomobil renklerini konuştuk.
Yeni Trend Kahverengi Otomobiller

Hiçbir otomotiv markasında çalıştınız mı?

Bir otomotiv markasın hiç çalışmadım fakat bir çok marka için BASF'te çeşitli çalışmalar ve tahminler yaptım. Yani hemen hemen her markayla renk konusunda temaslarım çalışmalarım oldu.

Renklere olan ilginizi ne zaman keşfettiniz? Çizim yapar mıydınız?

Çok uzun bir süre oldu. Otomobiller için tam olarak bir süre veremem fakat renklerin hayatımda olması çok uzun sürelere dayanıyor. Özellikle renk kombinasyonlarının seçimi konusunda çok ilgiliyim. Ve bu kendimi bildim bileli böyle. Çizime çok meraklıyım. Bir mimar olmak istemiştim.

Bir otomobilin rengini seçme aşamasından bahseder misiniz? Geleceğin otomobil rengi nedir?

Öncelikle çok detaylı bir araştırma yapıyoruz. İletişim, sosyal medya, ekonomi gibi bir çok konuda ciddi araştırmalar incelemeler yapıyoruz. Trendleri yeni yaklaşımları ve talepleri yakalamaya onları oluşmadan önce keşfetmeye uğraşıyoruz. Değişimleri ve değişmeyenleri öngörmeye çalışıyoruz. Çok uzun bir süreç.Geleceğin otomobil rengi kahverengi olacaktır. Biz böyle öngörüyoruz ve birçok markanın kahverengi modelleri de bizi teyit ediyor.

Kaç kişilik bir ekiple birlikte karar veriyorsunuz renklere?

Tasarım ekibinde sadece renklerle ilgilenen 10 kişilik uzman bir ekibimiz var. Farklı ülkelerde çalışan ve trendleri takip eden çalışanlarımız var. Herşeye birlikte karar veriyoruz. Renk seçerken adeta transa geçiyoruz.

Son 10 yılı değerlendirdiğinizde otomobillerdeki favori renkler nedir?

Bir kere tüm renkler özellikle Avrupa için tercih ediliyor. 4-5 yıl önce beyaz renk sektöre hızla girdi. Çok hızlı ve ilginç bir gelişim gösterdi. 2007 yılında beyazın pazar payı yüzde 3'ün altındayken şu anda 12'yi aştı. Bu da gerçekten renklerin bir moda olduğunu gösteriyor. Beyaz artık temizliği, teknolojiyi simgeliyor.

Çevrecilik için yeşil yerine beyaz mı tercih edilecek?

Evet. Yeşil 1980'lerin modasıydı. Beyaz renk çok daha fazla algı ifade ediyor.

Bir renk seçme sürecinden bahseder misiniz?

Markalar yeni modellerini bize tanıtırlar. Nasıl bir imaj çizilmesi gerektiği, aracın sportif mi yoksa başka türlü bir araç mı olduğunu bildirirler biz de onun üzerine renk çalışmalarına başlarız. En az iki yıl sürer. Güneş ışınlarının etkisini ölçmek için uzun süre bekleriz.

Sizce elektrikli araçlar için özel bir renk oluşacak mı?

Elektrikli araçlar ile ilgili renk konusunda şu anda kesinleşen renkler yok. Bence elektrikli araçlar gelecek dönemde çok renkli olabilirler. Çünkü farklılar. Gerçekten farklılar. Bu araçlar herhangi bir ses de üretmediği için de dikkat çekici renklerle bezenmeleri mümkün. Yani gelecekte bir aracın elektrikli olduğunu seçilen renkten bile anlayabiliriz.

Kişisel aracınız ne?

Eski araçları seviyorum. Bir Porsche 924'üm var klasik olmaya aday. Kahverengi tabii ki.

Otomobil markalarıyla renk konusundaki iletişiminiz nasıl oluyor? "Bir spor otomobil yapıyoruz buna uygun bir renk seçin" gibi mi ilişkiniz?

Sürekli iletişim halindeyiz. Her yıl aynen bir moda şovu gibi bir renk yelpazemizi sergiliyoruz markalara. Tabii bir eksik var bizim şovumuzda hiçbir güzel manken yok. Müşterilerin beklentilerini belirleyip markalara bu konularda destek vermeye çalışıyoruz. Ekibimizle uzun bir süre hangi renk hangi araca uyar konusunda tartışıyoruz. Bazen sadece ekip içinde karar vermemiz bile bir yılı aşabiliyor.

Beyaz rengin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Hala çok tutuluyor ve beğeniliyor. Uzun bir süre daha beyazın da tercih edilen renklerden biri olacağına inanıyorum.

Akdeniz ülkelerinde özgü sıcak renk gibi tercihler var mı? Kahverenginin şu andaki oranı nedir?

Kırmızı ve turuncu gibi sıcak renkler için tam bir homojenlik yok. Çünkü bu ülkeler oldukça sıcak ve bu nedenle araçların sıcağı içeri almayan renkler tercih ediliyor. Mesela İskandinav ülkelerinde çok farklı renkler yoktur bu nedenler, kırmızı, siyah gibi renkli araçlar çok dikkat çeker. Araçların yüzde 75'i gri, siyah ve gümüş renkte. Kalan yüzde 25 tüm renkleri paylaşıyor. Şu anda kahverenginin oranı yüzde 6 dolaylarında.

Özlediğiniz renkler var mı?

Çok rengi özlüyorum fakat artık yeni renkler seçmek zorunda olduğum için bunları söylemesem daha iyi olur.

Sizce renkler araçların ikinci el değerlerini düşürür mü?

Kesinlikle. Çünkü aynı otomobilden aynı renkte bir çok alternatif varsa satıcılar mecburen araçlarını ön plana çıkartmak için bir şeyler yapmak zorunda kalırlar. Bu nedenle farklı renkli araçlar bu konuda bir adım daha öndeler diye düşünüyorum.

Kadınlar ve erkekler arasında renk tercihlerini nasıl görüyorsunuz?

Spor araçlar tamamen erkekler için. Kadınlar bu otomobilleri çok fazla tercih etmiyorlar. Hız eskisi kadar önemli değil artık. Çalışan kadınlar çok farklı renkleri tercih edebiliyorlar. Kadınlar tamamen tasarıma dikkat ediyorlar bu nedenle çekici renkler onların ilgisini çekiyor.

Yazı: Volkan Demirkuşak

Mark Gutjahr kimdir?

BASF Coatings'in tasarımcısıyım. Yaklaşık 15 yıldır tasarım üzerine çalışıyorum. İşe önce mobilya sektörü üzerine başladım. Ardından renk tahminleri yapma konusunda çalışmaya başladım. Otomotiv sektörü de uzmanlık alanlarımdan biri ve yaklaşık 6 yıldır BASF'te renk konusun çalışmalar yapmaya devam ediyorum.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.