otohaber_logo
Haberler
Bilim-Kurgu Dönemi
Lider motor yağı firması Castrol, İngiltere’de Pangbourne’deki Ar-Ge Merkezi’nde Flossie isimli test robotu sayesinde Power1 adındaki motosiklet motorlarına uygun ürünlerini geliştiriyor.
Bilim-Kurgu Dönemi
Önceki yüzyılın bilim-kurgu filmlerinde robotların insanları ele geçirdiği yapımları izlemişizdir. Milenyuma girildiği gibi bu yapay zekalı yaratıkların dünyayı ele geçirdikleri öngörülürü ve insanlığın yok olacağı sunumlar yapılırdı. 2000'li yılların ilk 10 senesinin sonunda korkulan şimdilik olmadı belki ama robotların artık hayatımızı her zamankinden çok daha fazla kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Robotlar sayesinde hem daha hızlı hem de daha güvenli ürün araştırma ve geliştirmeleri yapılabiliyor. Aynen Castrol'ün İngiltere'deki Ar-Ge merkezinde olduğu gibi…
Motor yağları konusunda dünyanın en saygın markalarından olan Castrol, motosikletler için geliştirdiği ürünlerde, İngiltere Pangbourne'de kurulu Ar-Ge tesislerinde Motosiklet Test Robotu Flossie'ye güveniyor. Castrol, Power1 markası ile piyasaya sürdüğü Trizone teknolojisine sahip motosiklet yağının tüm temel işlevlerini en iyi şekilde yapıp yapmadığını Flossie'nin yardımıyla test ediyor. Temel testleri başarıyla geçen baz yağları çok gizli formüllerle geliştirilen sentetik katkı ve viskozite düzenleyiciler ile harmanlayan Castrol, ister 4 ister 2 zamanlı bir motora sahip olsun, tüm motosiklet kullanıcılarına Power1 ile sesleniyor. Türkiye'de, BMW Motosiklet (Motorrad), Harley-Davidson, KTM, Ducati, MV Agusta, Triumph ve Ferco Motor (Vespa, Piaggio, Gilera, Aprilia, Moto Guzzi, Derbi) gibi markaların tercihi olan Power1; motorun soğutulması, aşınmanın yol açtığı tortuların tutulması, yüzeylerin temiz kalması, yanmanın iyileştirilmesi ve iki yüzey arasında sızdırmazlığın sağlanması gibi temel özellikleri ile dikkat çekiyor.
Castrol'ün düzenleyici, yağ koruyucu ve yüzey koruyucudan meydana gelen yüzde 30'u deterjan, yüzde 5'i antioksidan, yüzde 11'i aşınma önleyici, yüzde 50'ye yakın oranda ise dağıtıcıdan oluşan çok özel bir moleküler formülizasyonun eseri sentetik katkı ile güçlendirilen Power1 sıradışı test sonuçlarına imza atıyor. Power1, üretici firmalara ait motosiklet motorların test edildiği motor test odalarında sınırlarının son aşamasına kadar deneniyor. Yüksek sıcaklıkta oluşan oksitlenmiş yakıt artıkları ve tortu oluşturma eğiliminin azalmış olması Power1'in yağlama becerilerini muhafaza etmesine ve motoru temiz tutmasına olanak verirken daha uzun ömürlü olmasını da mümkün kılıyor. Test sonuçların gösterdiği bir başka gerçek ise sentetik yağ bileşenleri ile oluşturulan Castrol Power1 ile çalışan motosiklet motorlarının temiz kalması. Üreticiler için bu, tamamen sentetik yağ kullanarak araçlarındaki yağ değişim ve dolayısıyla da servis aralıklarını açabilecekleri anlamına gelirken, tüketiciler açısından bakıldığın da ise servis, bakım ve onarım maliyetleri açısından açıkça önemli bir avantaj sağlıyor.
Yazı:Özerk Ihlamur

TÜM BÖLGELERE KORUMAYLA 250 KM/S'YE DAHA ÇABUK ÇIKILIYOR

Diğer motosiklet yağlarına kıyasla daha hızlı ivmelenme gücü ve 100 km/s hıza daha kısa mesafede ulaşma fırsatı sunan Power1, bu sayede motosiklet kullanıcılarını ulaşmak istedikleri noktaya Castrol'ün uzun ve başarılı yarış geçmişine dayanarak geliştirdiği Trizone ve Yarış (Race Derived) teknolojisiyle taşıyor. Piston temizliği, tek silindir dayanıklılığı, çok silindirli dayanıklılığı, oksidasyon, temizleme gücü, uçuculuk lab, debriyaj kaçırma donanım, debriyaj kaçırma motor, dişli koruma donanım, dişli kaçırma donanım ve kayma dengesi donanım testi olmak üzere motosikletin kritik parçalarında tam 11 adet yağ testi uygulayan Castrol, sürücünün motosikletinden daha iyi sonuçlar alması için çalışıyor. Power1'in gücün açığa çıkışı ile hızlanma performansı üzerindeki etkisini kanıtlamak için tüm bu testler, hem pistte hem de test yatağında gerçekleştiriliyor. Castrol Power1 ile referans bir ürüne (20W-50 pazar geneli) göre güç çıkışında yüzde 3.9 artış sağlandığı iddiası var. Ayrıca Castrol Power1 hareketsiz konumdan 250 km/s'ye, referans ürüne göre (20W-50 pazar geneli), 2.9 saniye daha hızlı bir hızlanma süresi sunuyor.


TÜM BÖLGELERE KORUMA

Debriyaj alanında soğutma ihtiyacıyla birlikte sarsıntısız ve güvenilir bir çalışma için kaçırma ve kavrama arasında ideal bir denge gerekirken, motor bölgesinde, yüksek piston hızları, yanma sıcaklığı ve yüksek mekanik yükleme gerilimleri ile birlikte, her koşulda yüksek yağ akışının sağlanması ihtiyacı olur. Vites kutusu bölgesindeyse yağı makaslama ve çekiçleme kuvvetleriyle mücadele edecek şekilde kuvvetlendirme ve hassas aksamları aşınmaya karşı koruma ihtiyacı vardır. Castrol'ün yüksek performans sunan motosiklet motorları için özel olarak geliştirdiği Trizone teknolojisi ile tüm 4 zamanlı motorların 3 farklı bölgesinin farklı gereksinimleri Castrol Power1 ile çözümleniyor.


Castrol'ün yaptığı testlerde farklı formülazsyonlara da şans veriliyor ve en uygun karışım son kullanıcıya sunuluyor.


Labaratuvar ortamında geliştirilen yağlar, gerçek yol koşullarında, motosiklet firmalarıyla olan ortaklıklarla da deneniyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.