otohaber_logo
Haberler

Jaguar Type 01 tanıtıldı: 1.030 PS’lik Elektrikli GT

Jaguar’ın tamamen elektrikli yeni döneminin ilk seri üretim modeli Type 01 sahneye çıktı. Dört kapılı GT; üç motor, 850 volt mimari ve 118 kWh bataryayla geliyor.

Jaguar Type 01 tanıtıldı: 1.030 PS’lik Elektrikli GT

Jaguar, son yılların en kapsamlı marka dönüşümünün merkezindeki otomobilini New York’ta tanıttı. Type 01, yalnızca markanın yeni elektrikli modeli değil; Jaguar Electric Architecture adı verilen özel platform üzerine geliştirilen ilk seri üretim Jaguar ve bundan sonraki ürün ailesinin başlangıç noktası.


New York’taki dünya prömiyeri 6 Ekim saat 20.00 EDT’de, Türkiye saatiyle 7 Ekim 03.00’te başladı. Jaguar, Type 01’i dört kapılı lüks bir grand tourer olarak konumlandırıyor. Modelin İngiltere başlangıç fiyatı 130 bin sterlin olarak açıklandı; Türkiye satış fiyatı veya lansman tarihi ise henüz duyurulmadı.


Üç motorla 1.030 PS güç


Type 01’de üç elektrik motorlu dört tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Toplam güç 1.030 PS, maksimum tork ise 1.365 Nm. Jaguar’ın açıkladığı verilere göre otomobil 0-100 km/sa hızlanmasını 3,2 saniyede, 100-180 km/sa ara hızlanmasını ise 4,0 saniyede tamamlıyor.


Elektrik motorları akıllı tork yönlendirme sistemiyle yönetiliyor. Otomobilin ağırlık dağılımı yüzde 50:50 olarak açıklanırken aerodinamik sürtünme katsayısı 0,23 Cd seviyesine indirilmiş. Aktif hava kanatları ve üç aşamalı açılabilir arka spoyler de aerodinamik paketin parçaları arasında. 


118 kWh batarya ve 850 volt mimari


Type 01’in kullanılabilir batarya kapasitesi 118 kWh. 850 volt elektrik mimarisi, 350 kW’a kadar DC hızlı şarj desteği sağlıyor. Jaguar, uygun koşullarda 13 dakikalık şarjla yaklaşık 321 kilometrelik ek menzil elde edilebileceğini belirtiyor.


EPA menzil hedefi 400 mile, yani yaklaşık 644 kilometreye kadar açıklanırken Avrupa için 720 kilometreye kadar WLTP değeri veriliyor. Ancak bu 720 km rakamı henüz tamamlanmış homologasyon sonucu değil; Jaguar açık biçimde değerin sertifikasyon öncesi üretici tahmini olduğunu belirtiyor. Gerçek ve resmî WLTP rakamı homologasyon tamamlandığında netleşecek.


Üretim 2027’de Solihull’da


Type 01 İngiltere’de üretilecek. Seri üretimin 2027’de JLR’ın Solihull tesisinde başlaması planlanıyor. Elektrik motoru üniteleri ve batarya paketleri Wolverhampton’da, preslenmiş gövde panelleri ise Halewood’da hazırlanacak.


Kabinde 24 inçlik tek parça OLED sürücü ekranı ile orta bölümde 7 inçlik ikinci bir dokunmatik ekran kullanılıyor. Type 01’in siparişlerinin 2027’nin başında, ilk müşteri teslimatlarının ise yılın ikinci yarısında başlaması planlanıyor.


Jaguar açısından Type 01’in önemi yalnızca elektrikli olması değil. Marka yıllardır rekabet ettiği geleneksel premium hacim pazarından uzaklaşıp daha düşük adetli, çok daha yüksek fiyatlı ve tasarım odaklı bir lüks otomobil stratejisine geçiyor. Type 01, bu stratejinin ticari olarak çalışıp çalışmayacağını gösterecek ilk gerçek sınav olacak.





Diğer Haberler